Audit ontcijferd: een duik in de veelzijdige baan van Tom

“Bij de auditafdeling van Moore MKW is geen week is hetzelfde. We begonnen het controleseizoen bij een scheepsbouwer en gingen daarna van een stichting kinderopvang en een stichting die zich inzet voor landschapsbeheer naar een transportonderneming en een bedrijf dat inpakmachines maakt”, illustreert Tom de grote verscheidenheid aan klanten waar hij komt. In deze blog vertelt Tom hoe hij groeide van stagiair naar senior assistent accountant bij audit. “Als je zelf verantwoordelijkheid en initiatief neemt, kun je bij Moore MKW veel bereiken.”

Auditor controle blog

In het tweede jaar hbo-accountancy kwam Tom als stagiair bij Moore MKW terecht. Dat beviel hem zo goed dat hij inmiddels sinds een aantal jaar in dienst is als senior assistent accountant audit in de controlepraktijk. Daarnaast volgt hij een master op Nyenrode Business Universiteit.

“Ik werk voor een grote diversiteit aan klanten uit verschillende sectoren, waardoor het werk heel afwisselend en uitdagend is”, begint Tom. “Ook krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid en de ruimte om je zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Én ik heb leuke collega’s”, vult hij lachend aan.

Young audit board

“Enige tijd geleden nam ik met vijf jonge collega’s het initiatief binnen Moore MKW een Young Audit Board op te zetten. Om de maand hebben we met het Young Audit Board overleg met de leiding van audit. Zo delen wij onderling informatie en helpen we elkaar verder als dienst.

Daarnaast kan ik me op persoonlijk vlak ontwikkelen. Ook biedt Young Audit Board ons de gelegenheid om zaken aan te kaarten die we op de werkvloer tegenkomen en graag anders zouden willen zien. Ik vind het heel tof dat ons initiatief direct enthousiast werd ontvangen en we het Young Audit Board hebben kunnen opzetten", vertelt Tom enthousiast.

Audit in de praktijk

Een leuk onderdeel van zijn werk is het bezoeken van een grote verscheidenheid aan bedrijven om daar met een team de jaarrekening te controleren. Daarbij neemt Tom de complexere posten voor zijn rekening en begeleidt hij de minder ervaren collega’s. “Ik vind het altijd weer een mooie uitdaging om met een team naar een doel toe te werken. Oók haal ik veel energie uit het begeleiden van collega’s.”

In een wereld waarin zaken meer en meer digitaal worden geregeld, is het best bijzonder om met een heel team fysiek bedrijven te bezoeken. Dat is essentieel, vindt Tom. “In de eerste plaats kun je niet écht een gevoel bij een klant krijgen als je er nooit bent geweest. Voor de controle is het belangrijk om van te weten wat bedrijf doet en waarom en hoe ze dat doen.

Bij projectmatig werkende bedrijven is het van belang ze regelmatig te bezoeken, zodat je het verloop van de projecten met eigen ogen kunt volgen. Tijdens mijn opleiding heb ik meegekregen dat het vaststellen van het bestaan en voortgang van projecten erg relevant is. Daar sta ik helemaal achter.”

Status van projecten op de balansdatum

Een voorbeeld van een projectmatig werkend bedrijf is Thecla Bodewes Shipyards in Kampen. Hier komt Tom inmiddels al meer dan vier jaar: “Dit bedrijf bouwt verschillende soorten schepen en voor de controle heb ik al meerdere projecten bekeken om te zien wat de stand van zaken is. Samen met de projectleider en -manager bespreek ik het verloop van een project: wat gaat er goed, wat gaat er mogelijk niet goed en waarom zijn bepaalde kosten bijvoorbeeld hoger uitgevallen? Vervolgens krijgen we een rondleiding op het schip in aanbouw, zodat we zicht krijgen op het verloop en de voortgang”, legt Tom uit.

Dit is van cruciaal belang, omdat bedrijven die projecten uitvoeren, tussentijds winst kunnen boeken op basis van de voortgang van het project, mits ze in staat zijn om de winst betrouwbaar te schatten. “Nu kan ik eerlijk gezegd nog altijd meer leren over het bouwen van schepen, want ik weet nog niet alles”, bekent Tom lachend. “Maar door allerlei verkennende vragen te stellen en collega’s die mij helpen en er meer ervaring in hebben, krijg ik altijd een goed beeld van de status van een project.”

“Uiteindelijk is ons doel ervoor te zorgen dat de jaarrekening een betrouwbaar beeld geeft van de werkelijkheid. Dat is voor stakeholders van belang. Op basis van de juiste (en complete) informatie kunnen zij op een goede manier beslissingen nemen.”

Groeien binnen Moore MKW

Tom heeft duidelijk plezier in zijn werk, maar kijkt ook verder dan vandaag. “Ik wil graag registeraccountant én IT-auditor worden. Dus voorlopig zit ik nog wel een tijd in de schoolbanken”, constateert hij nuchter, waarna hij er gelijk aan toevoegt dat hij dat wel erg leuk vindt.

“Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen en in ons vak betekent dat toch dat je lekker moet blijven studeren. Alleen dan blijf je op de hoogte van alle veranderende wet- en regelgeving en de technologische ontwikkelingen”, besluit Tom.

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Tom jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en kijk of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Neem contact op

Contact

Tom Visser 1
Tom Visser

Senior assistent accountant audit

+31 (0)88 2021 450

Deel dit artikel