De combinatie werk en moederschap: zo werkt het volgens Kirsten en Marije

Hoe is het om het werken bij Moore MKW te combineren met (jonge) kinderen? Met Moederdag op komst vroegen we dat aan onze collega’s Kirsten Kottkamp (32) en Marije Niehoff (41). Ze zijn beide moeder en naast hun werk bezig met een studie. Marije zegt: “Ik vind mijn werk ontzettend leuk en ik vind het mooi dat ik mijn dochters kan voorleven dat zij later ook iets kunnen gaan doen wat ze ontzettend leuk vinden.”
Moederdag blog Marije 1

Met een kleine tussenstop, werkt Marije nu al 18 jaar voor Moore MKW. Op kantoor Oldenzaal stuurt ze samen met de senior manager de samenstelpraktijk aan. Haar twee dochters Evi (12) en Lotte (9) weten niet beter dan dat hun moeder graag werkt én studeert. “Ik ben begonnen op Nyenrode, ik heb een fiscale titel en ik ben nu bezig met de opleiding tot AA-accountant, zodat ik ook tekenbevoegd word.”

Werken, studeren en kinderen op het voortgezet onderwijs én de basisschool? “Dat gaat écht prima hoor. Als je thuis een goed supportsysteem hebt en goede afspraken kunt maken met je werkgever”, is de ervaring van Marije.

“Ik werk nu vier dagen, maar toen de kinderen kleiner waren werkte ik gemiddeld 28 uur per week. In het voorjaar als het een drukke periode was, werkte ik dan vier dagen en in het najaar drie dagen, dan nam ik de verlofuren die ik in het voorjaar had gemaakt in het najaar weer op.”

Moederdag blog Marije

Werk, studie en moederschap

Ook collega Kirsten studeert nog in combinatie met werken bij Moore MKW. Ze is bezig met het behalen van haar RA-titel naast haar baan op de auditafdeling in Doetinchem.

Ze is moeder van Jesse die in juli 3 jaar wordt en in verwachting van haar tweede kindje. “Ik heb goed nagedacht over het moederschap: het liefst had ik gewild dat ik mijn studie al had afgerond voor ik kinderen kreeg, maar dat was niet zo.

Dus op een gegeven moment was de keuze: wachten tot de studie klaar is? Of zien we het straks wel? Ik merk dat het werk met het moederschap goed te combineren is. Ik werk vier dagen per week en op woensdag ben ik vrij. Ik ben blij met die vrije woensdag, want dan kan ik even afstand nemen van mijn werk en studie. En ga ik lekker met Jesse wandelen en naar de markt.”

Moederdag blog Kirsten

Balans tussen werk en privé

De balans bewaken tussen werk en privé kan zeker een uitdaging zijn. Kirsten: “Vroeger checkte ik op mijn vrije dag toch nog snel even mijn mail. Maar nu kijk ik bewust niet meer.

Mijn collega’s en mijn klanten weten dat ik vrij ben op woensdag. Weet je wat het is? Je kunt je tijd altijd wel vol krijgen met werk, het gaat er om je eigen grenzen trekken en je daaraan houden, dat heb ik echt moeten leren”, vertelt Kirsten.

Ze vindt het belangrijk om tijd te hebben voor de leuke dingen, om te gaan sporten, te wandelen. Ook als ze in het weekend moet studeren, maakt Kirsten bewust tijd vrij voor ontspanning.

Ook voor Marije blijft de ideale balans vinden tussen het moederschap en werk een uitdaging. “Een ziek kind, een dichte school of zelf niet helemaal fit zijn kunnen voor onrust zorgen. In zo’n situatie is het balanceren.”

Werken bij Moore MKW

Het werken bij Moore MKW biedt volgens Kirsten en Marije veel vrijheid. De afgelopen jaren is die vrijheid steeds meer toegenomen, volgens Kirsten. “Door corona zijn we meer gaan thuiswerken en kun je steeds beter je eigen ritme pakken om te werken.”

Marije heeft die vrijheid ervaren toen haar kinderen jonger waren en ze flexibel kon omgaan met haar werktijden. Nog altijd ervaart ze die vrijheid. In de manier waarop ze haar eigen agenda kan indelen, maar ook in de manier waarop ze in haar team samenwerkt.

“Als ik nu een telefoontje krijg van de school van mijn dochters, dan kan ik meteen weg. Ik kan erop vertrouwen dat mijn collega’s voor me instaan. We voelen bij ons op kantoor een gedeelde verantwoordelijkheid”, zegt Marije.

Moederdag blog Marije en Kirsten

Vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling bij Moore MKW

Gelukkig is er ook altijd volop aandacht en tijd voor het sociale aspect op het werk. “Ik vind sport en vitaliteit heel belangrijk en ik heb voor ons kantoor in Oldenzaal een bootcamp georganiseerd”, vertelt Marije.

Tien weken achtereen gaat ze op woensdagmiddag met collega’s naar het Hulsbeek. “We hebben hier van Moore MKW budget voor gekregen en dat is super. We zijn als organisatie echt gegroeid de laatste jaren en groter en professioneler geworden, maar de persoonlijke aandacht voor elkaar is er nog steeds.” Ook voor ontwikkeling is volop aandacht.

Zo neemt Marije deel aan het Management development programma van Moore MKW en is er voor jongere collega’s een Young professional programma. “Op elk niveau is er voldoende aanbod om je te ontwikkelen. Ik denk dat we bij Moore MKW een heel mooi voorbeeld zijn van de manier waarop je als vrouw het moederschap kunt combineren met je carrière.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Kirsten en Marije jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Marije Niehoff - KroeseWevers
Marije Niehoff AA RB

Manager accountancy

+31 (0)541 217 445

Kirsten Kottkamp MSc
Kirsten Kottkamp RA

Junior manager audit

+31 (0)314 374 817

Deel dit artikel