De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur

De ene dag aangiften erfbelasting opstellen, de andere dag uitzoeken hoe het zit met de fiscale aspecten die komen kijken bij het openen van een bed and breakfast. Lizeth Oonk (24) werkt als junior belastingadviseur bij Moore MKW in Oldenzaal. Ze vindt haar werk uitdagend, afwisselend en interessant. “Geen dag is hetzelfde.” In ‘de werkweek van’ geeft ze een kijkje in haar werk en vertelt ze over haar functie.
De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur in Oldenzaal

Van werkstudent naar fulltimebaan

In augustus 2020 studeerde Lizeth af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rondde twee masters af: Notarieel Recht en Fiscaal Recht. Een paar maanden daarvoor had ze al contact opgenomen met Moore MKW (voorheen KroeseWevers) om te vragen of zij plek hadden voor een werkstudent.

“Ik wilde naast het schrijven van mijn scriptie graag praktijkervaring opdoen. Ik had in 2018 tijdens mijn studie al stage gelopen bij een notariskantoor, maar ik wilde ook in de fiscale praktijk ervaring opdoen.

Ik zag op de website van Moore MKW allerlei disciplines die ik interessant vind, waaronder Estate Planning. Dus ik dacht: ik kan wel eens vragen of ze interesse hebben in een werkstudent.” Na het mailtje van Lizeth, volgde snel een enthousiast gesprek en in februari 2020 ging ze twee dagen in de week aan de slag bij Moore MKW als werkstudent.

“Ik moest toen nog twee vakken afronden en mijn scriptie schrijven.” In augustus 2020 rondde Lizeth haar studie af en sindsdien werkt ze fulltime bij Moore MKW als junior belastingadviseur.

De overstap van theorie naar praktijk

De overstap van de universiteit naar een baan in de fiscale praktijk was wel even wennen, vertelt Lizeth. “Je hebt op de universiteit ontzettend veel theoretische kennis opgedaan en die moet je dan gaan koppelen aan de praktijk.

Toen ik hier begon, begon ik met het doen van aangiftes. En natuurlijk heb je vanuit je studie veel kennis over belastingen, maar ik had bijvoorbeeld nog nooit gewerkt met een aangiftesysteem”, geeft Lizeth als voorbeeld.

“Dat leer je snel, maar het was wel even schakelen. Maar ik moet zeggen dat ik daar echt ontzettend goed in ben begeleid. Iedereen wil je hier bij Moore MKW helpen, de lijntjes zijn kort en je kunt echt overal binnenlopen om je vraag te stellen.

Dat geldt hier voor de collega’s van het kantoor in Oldenzaal waar ik zelf werk. Maar ook het contact met andere kantoren is heel makkelijk, je kunt altijd mailen en bellen met collega’s. Er zitten hier ook regelmatig specialisten uit bijvoorbeeld Enschede op kantoor in Oldenzaal. Dat is leuk, daar leer je veel van.”

De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur in Oldenzaal

Gevarieerde werkzaamheden

Als junior belastingadviseur die thuis is in het notarieel recht en fiscaal recht is Lizeth breed opgeleid. Ze pakt daarom in haar eerste jaar bij Moore MKW al verschillende werkzaamheden op.

“Ik begin mijn werkdag altijd met het bekijken van de mail. Zijn er dingen die ik met spoed op moet pakken? Dan begin ik daaraan. Is dat niet zo, dan pak ik mijn reguliere werk op.”

Op dit moment doet Lizeth veel aangiften erfbelasting. “Ik vind de dynamiek van erfrecht en vermogensrecht heel interessant, de complexiteit van het afwikkelen van nalatenschappen en de fiscale aspecten om dat op een zo gunstig mogelijke manier te doen voor alle betrokkenen.

Het is vaktechnisch interessant, maar je moet ook empathisch vermogen hebben, want je hebt natuurlijk te maken met mensen die net een dierbare hebben verloren.”

Naast erfbelasting, werkt Lizeth ook regelmatig voor de German Desk van Moore MKW. De German Desk van Moore MKW is gespecialiseerd in alle financiële, fiscale en juridische aspecten van ondernemen en werken in Duitsland.

“Werken over de grens kent veel haken en ogen, als je alleen al denkt aan de pensioenopbouw. Het is fijn dat je klanten daarmee kunt helpen en ze wegwijs kunt maken in fiscale gevolgen. En voor mij is het ontzettend leuk om op deze manier ook internationaal bezig te kunnen zijn en verschillende werkzaamheden te hebben.”

Advies geven en verdiepen in de literatuur

Wat Lizeth erg leuk vindt aan haar vak is dat ze nooit is uitgeleerd en zich moet blijven verdiepen in de literatuur. “Ik schrijf ook adviesmemo’s en dat vind ik leuk werk. Een klant komt dan met een fiscale vraag en wij zoeken dit dan voor ze uit.”

Pas nog schreef Lizeth een advies voor een klant die wilde weten wat de fiscale gevolgen zijn van het starten van een bed and breakfast. “De klant wilde graag een bed and breakfast beginnen, maar daar komt ook fiscaal een aantal dingen bij kijken.

Wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting? Hoe dient een bed and breakfast gekwalificeerd te worden? Valt het vermogen in box 1 of box 3? Tevens dient de klant gewezen te worden op de gevolgen met betrekking tot de omzetbelasting”, vertelt Lizeth.

Dat uitzoekwerk vindt ze geweldig. “Als je zo’n advies schrijft, dan moet je je verdiepen in de literatuur. Daardoor lees je veel en leer je veel. Wat aan deze kwestie heel leuk is, is dat het op dit moment heel actueel is door verschillende uitspraken van rechters.

Het advies wat je geeft is dus ook relevant voor anderen, die kennis kun je dan weer delen in een artikel voor de website van Moore MKW.”

Blijven ontwikkelen en doorgroeien

Wie van de universiteit komt, moet in de fiscale praktijk nog een beroepsopleiding doen. Ook Lizeth is in maart 2021 begonnen met haar beroepsopleiding tot belastingadviseur bij de NOB (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs).

Deze opleiding duurt drie jaar en daarvoor moet Lizeth in totaal 40 dagdelen aan cursussen volgen en de bijhorende opdrachten succesvol afronden.

“Ik heb al een dag achter de rug over kapitaalvennootschappen, een dag over persoonlijke effectiviteit en ik kijk uit naar de cursus die specifiek gaat over adviesvaardigheden. Dat lijkt me heel leuk.” De komende drie jaar staan dus nog volop in het teken van ontwikkelen en doorgroeien.

Lizeth vindt het leuk om al doende te leren en te kijken wat er op haar pad komt, vertelt ze. “Ik heb geen vastomlijnd plan, toen ik aan mijn studie begon, wilde ik notaris worden.

Nu ben ik junior belastingadviseur. Daar had ik aan het begin van mijn studie niet echt een beeld bij, maar ik vind het ontzettend leuk en afwisselend werk. Ik vind het elke dag weer een kwestie van de juiste puzzelstukjes vinden om de klant te kunnen adviseren over goede kansen en mogelijkheden.”

De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur in Oldenzaal

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Lizeth jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Lizeth Oonk
mr. Lizeth Oonk

Belastingadviseur

+31 (0)541 217 414

Deel dit artikel