Geen basisschooldiploma, wel een master: het succesverhaal van Ivan

Hoe is het om in de controlepraktijk bij Moore MKW te werken? Ivan Dabbo (28) uit Hengelo klom in een paar jaar tijd op van stagiair audit tot controleleider. Over twee jaar hoopt hij zijn RA-titel te behalen. “Ik ben op mijn dertiende gevlucht uit Irak en heb nooit mijn basisschool afgemaakt, maar wel mijn master gehaald op Nyenrode. Daar heb ik bij Moore MKW alle ruimte voor gekregen.”

Geen basisschooldiploma wel master succesverhaal ivan werkenbij moore mkw

De loopbaan van Ivan

Ivan: “Ik ben drie jaar geleden bij Moore MKW (voorheen KroeseWevers) komen werken en ben nu controleleider in de auditpraktijk in Deventer. In drie jaar tijd heb ik hier snel stappen kunnen maken. Ik begon destijds als stagiair toen ik accountancy studeerde op het hbo.

Terwijl ik bij Moore MKW werkte heb ik mijn pre-master en master Accountancy gehaald. In augustus 2022 had ik de diploma-uitreiking van mijn master. Dat was wel een bijzonder moment, want ik heb nooit mijn lagere school en middelbare school afgemaakt, maar wel mijn master gehaald op Nyenrode.

Ik ben op mijn dertiende gevlucht uit Irak. Als je dan in Nederland komt, doorloop je eerst de asielprocedure, waardoor je vrij weinig ruimte krijgt voor ontwikkeling. Pas toen ik 15 was kon ik op school beginnen en ben ik begonnen met mbo 2, daarna mbo 3 en 4.

Vervolgens ben ik op hogeschool Saxion de studie accountancy gaan doen. Momenteel ben ik bezig met mijn post-master op Nyenrode en hoop ik over twee jaar mijn RA-titel te behalen.”

2023 02 2023 KW 0646 verkleind

Waarom Moore MKW?

Ivan: "Tijdens mijn stage bij Moore MKW kreeg ik veel mogelijkheden en verantwoordelijkheden, zoals het schrijven van verbetervoorstellen, meedenken op het gebied van IT-audit en de inzet van nieuwe controletechnieken.

Dat beviel me heel goed: ik mocht echt laten zien wie ik ben, wat ik kan en ik kreeg de ruimte om fouten te maken en daarvan te leren.

Ik vond het werken ontzettend leuk bij Moore MKW, maar wilde ook graag weten hoe het bij grotere kantoren was. Daarom heb ik na mijn stage gekozen om mijn afstudeeropdracht bij een ander kantoor te doen.

Ik merkte al snel dat er bij dat kantoor een andere cultuur heerst en dat ik minder ruimte zou krijgen voor mijn studie. Je moet daar je uren draaien en er wordt eigenlijk ook van je verwacht dat je overuren maakt, iedereen doet dat.

Op dat moment kun je ervoor kiezen om dat niet te doen, maar dan maak je minder snel stappen. Voor mij was het heel belangrijk om ruimte en tijd te hebben voor mijn studie. Bij Moore MKW krijg ik die ruimte. Dat was voor mij een reden om terug te gaan naar Moore MKW.

Ook vind ik het fijn dat de lijnen hier korter zijn. Als ik hier kansen zie of wat wil bespreken, dan loop ik gewoon even bij iemand binnen. De deur staat hier voor iedereen open en je merkt het wij-gevoel. Deze cultuur past veel beter bij mij.”

De functie van Ivan

Ivan: “In de samenstelpraktijk zijn de accountants meer de huisarts van het bedrijf, ze zijn het eerste aanspreekpunt van de ondernemer en geven advies. Wij houden ons in de auditpraktijk bezig met het controleren van de cijfers. Dat betekent zeker niet dat ik de hele dag achter mijn laptop zit, wat mensen vaak denken. Mijn dagen en werkzaamheden zijn juist heel divers.

Op een dag kan ik klanten spreken, begeleid ik collega’s, verdiep ik me in wet- en regelgeving en soms geef ik ook gastcolleges op hogescholen. Ik ben geen IT-expert, maar wel heel handig met IT en data. Ik help collega’s en klanten dan ook bij IT-vraagstukken en data-analyses. Met het inzetten van data-analyses zijn we bij Moore MKW heel vooruitstrevend.

Wat we bijvoorbeeld analyseren zijn banktransacties, uit die analyses halen we veel nieuwe inzichten en kunnen we verbetervoorstellen doen voor de klant om zijn bedrijfsvoering aan te passen. Wat leuk is aan Moore MKW is dat we deze data-analyses in onze teams zelf uitvoeren, we hebben namelijk veel kennis van onze klanten.

Om mijn controlewerkzaamheden goed te doen ben ik veel bij de klant, ik wil graag weten waar de cijfers vandaan komen, dus interview ik mensen in het bedrijf. Door de gesprekken met klanten kom ik meer te weten over de corebusiness van het bedrijf. Bij nieuwe klanten vraag ik altijd een rondleiding in hun bedrijf. Ik wil graag snappen: wat gebeurt hier, hoe werkt het, hoe maakt dit bedrijf geld? Ik zie door mijn werk veel bedrijven. Van de handel, productiebedrijven tot dienstverleners. Dat is ontzettend interessant.

Als stagiar bij Moore MKW heb ik een tijdje in de samenstelpraktijk gewerkt. Maar ik heb bewust voor het werken in de audit gekozen. Audit sprak mij meer aan omdat ik meer diversiteit in de werkzaamheden zag en vaker op locatie ben bij de klant.

Je leert in de auditpraktijk niet alleen wat over accountancy, maar ook hoe verschillende type bedrijven van binnen uit functioneren en hoe hun processen verlopen. Ik wilde daarnaast graag een universitaire studie volgen om mijzelf uit te dagen op wetenschappelijk vlak en te denken op een andere manier.”

2023 02 2023 KW 0578verkleind

De ambitie van Ivan

Ivan: “En wat ambitie betreft, voor mij is het vooral belangrijk dat ik het vak leuk blijf vinden. Ik ben nu controleleider in Deventer, die stap heb ik heel snel kunnen maken. Als het meezit, kan ik over twee jaar mijn RA-titel behalen. Maar dat hangt ook af van mijn groei in werkzaamheden. Ik heb zeker de droom om die titel te behalen en stappen te maken. Ik merk ook dat die ruimte er bij Moore MKW is.

Er geldt binnen Moore MKW geen cultuur van ‘up or out’. Als je zelf de behoefte hebt om door te groeien en als je hiervoor je best doet en laat zien dat je iets wilt, dan is die ruimte er. Ik spreek mijn ambitie uit en daar gaan we dan over in gesprek: wat wil je en wat is ervoor nodig om daar te komen? Daar krijg ik als professional feedback op.

We hebben natuurlijk vaste gespreksmomenten per jaar om dat soort dingen te bespreken, maar gelukkig is er buiten die momenten om ook ruimte om zaken bespreekbaar te maken. Dan loop je even bij elkaar binnen als je ergens mee zit of iets wilt bespreken. Dat vind ik prettig.

De tip van Ivan

Ivan: “Doe wat je leuk vindt en ga bij jezelf na: wat zijn jouw kernwaarden? Wat vind je belangrijk? Wat mij motiveert is dat ik maatschappelijk wil bijdragen. Dat zit in heel veel beroepen natuurlijk, maar ook in heel veel beroepen niet. Ik wil bijdragen aan de maatschappij en tegelijkertijd iets doen waar ik energie van krijg en waar ik goed in ben. Ik heb de kernwaarden door mijn achtergrond heel scherp.

Ik weet wat het betekent als je niet maatschappelijk kunt bijdragen. Als je als student of aan het begin van je loopbaan nog niet zo scherp hebt wat je echt belangrijk vindt, snap ik dat. Ik zou zeggen: als je twijfelt, schrijf je in voor een meeloopdag, bezoek inhousedagen of kom stage lopen. Dan ervaar je het zelf en krijg je ergens een gevoel bij.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Ivan jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Ivan Dabbo
Ivan Dabbo

Controleleider audit

+31 (0)570 219 349

Deel dit artikel