Het verhaal van ‘onze’ Arjen Holties, Nederlands kampioen Mensport

Arjen Holties (25), woonachtig in Schoonebeek, is niet alleen senior assistent accountant audit bij Moore MKW. Op 17 september 2023 werd hij Nederlands kampioen Mensport tweespan paard (klasse M) op het Hippisch Centrum te Exloo. 31 januari volgde een feestelijke huldiging door de wethouder van de gemeente Emmen. Een geweldige en unieke prestatie! Hoe combineer je topsport met een drukke baan en studie? In deze blog vertelt Arjen erover.

Mensport

Mennen

“In september 2020 startte ik met mijn loopbaan bij Moore MKW en de opleiding Accountancy aan Nyenrode. Momenteel ben ik met mijn master bezig en ligt het in de planning deze zomer helemaal klaar te zijn. Daar kijk ik erg naar uit. Dan kan ik mijn werk nog beter combineren met een grote passie: de mensport”, begint Arjen.

“Het geeft me veel positieve energie en ruimte dat ik twee zaken die erg belangrijk zijn voor mijn ontwikkeling en persoonlijke geluk kan nastreven. Dit past goed binnen de missie van Moore MKW (bijdragen aan persoonlijk geluk, zakelijk succes en onze samenleving). Alles in overleg natuurlijk. Dat geeft me heel concreet een mooi toekomstperspectief.”

Paarden mennen (letterlijk: leiden) is een discipline binnen de paardensport waarbij de menner de beweging van paarden controleert en stuurt die zijn aangespannen voor een rijtuig. Het doel van paarden mennen kan variëren: van recreatieve ritten tot competitieve evenementen, zoals dressuur voor aangespannen rijden of marathonwedstrijden met hindernissen en een vaardigheidsparcours.

Kennismaking met mennen

Over zijn kennismaking met deze tak van sport vertelt Arjen: “Mijn ouders hebben paarden thuis en bezoeken jaarlijks diverse paardensportevenementen. Via via zijn we in deze sport beland. Zo’n twaalf jaar geleden begon ik actief deel te nemen aan wedstrijden.” Dat doet Arjen momenteel met zijn paarden Magistraat, Nico en Fellow en in samenwerking met sponsor Melk Transport Twente uit Vasse-Hardenberg.

Arjen Holties 4 verkleind

Disciplinemix van Dressuur, Marathon en Vaardigheid

Enthousiast legt Arjen uit: “De mensport biedt een oneindige mogelijkheid tot verbetering, met drie disciplines: Dressuur, Marathon en Vaardigheid. Samengevat beoordeelt Dressuur de bewegingen, precisie en gehoorzaamheid van de paarden. Bij het onderdeel Marathon draait het om het snel en slim navigeren door hindernissen. De discipline Vaardigheid test tot slot de behendigheid, timing en stuurbaarheid van de paarden.”

“Deze afwisseling en het streven naar perfectie vormen de kern van de mensport. Daar krijg ik enorm veel energie van. In feite geldt hetzelfde voor mijn werk: ik houd van uitdagingen en streef er altijd naar – in samenwerking met anderen – het op alle vlakken zo goed mogelijk te doen. Wat dat betreft zit ik perfect op mijn plek.”

Paardenmanagent

Arjens oprechte passie voor de paardenmensport blijkt wel uit het feit dat hij er dagelijks mee bezig is: “In de zomerperiode train ik de drie paarden, die ik inzet voor mijn span, iedere week zo’n vier tot vijf dagen.” Dat vraagt om een serieus paardenmanagement.

“Denk bijvoorbeeld aan de voeding die drie keer per dag perfect op de behoeften van de paarden moet worden afgestemd. Of de hoeven die gezond moeten blijven en regelmatig worden bekapt en beslagen door de hoefsmid, en periodieke veterinaire check-ups. Ook het ‘winnen’ van het hooi en het halen van de balen stro van het land doe ik zelf, samen met mijn ouders, zusje en vriendin”, zegt Arjen.

Mensport2 verkleind

Overeenkomsten sport, werk en studie

Het behalen van het kampioenschap vereist langdurige training en deelname aan voorbereidende wedstrijden. Rustig en gefocust blijven, ondanks de drang om te presteren, is essentieel, net als doorzettingsvermogen bij trainingen onder alle weersomstandigheden.

Arjen: “Analytisch vermogen en tactisch inzicht zijn eveneens nodig voor succes, zowel in mijn sport als in mijn werk én tijdens mijn studie. Zeker nu de laatste loodjes in het vizier komen. Mijn gedrevenheid en het goed kunnen organiseren en anticiperen kan ik in alle drie de ‘velden’ inzetten. Die eigenschappen zal ik in het vervolg van mijn loopbaan zeker nodig blijven hebben.”

Ruimte vanuit Moore MKW

Het combineren van de mensport met werk en studie is soms lastig, ook met afspraken bijvoorbeeld. “Aan overwerken ontkom je gewoon niet, maar zolang het enigszins in balans blijft, is het goed. Het helpt natuurlijk dat ik zowel de mensport als mijn werk erg leuk vind. Er wordt vanuit Moore MKW (vestiging Emmen) meegedacht als er wedstrijden zijn, erg prettig.

Ik geef het altijd tijdig aan bij mijn leidinggevende, daardoor is er relatief veel mogelijk. In de zomer ga ik minder uren werken, dan vinden de meest belangrijke observatiewedstrijden plaats. In die periode werk ik 32 uur en in de wintermaanden 40 uur. Mijn doel voor komend jaar is om deel te nemen aan de hoogste nationale klasse en aan een internationale wedstrijd. Ik kijk wat dat betreft uit naar de toekomst, binnen zowel de mensport als Moore MKW!”, besluit Arjen.

Arjen Holties

Maak dingen bespreekbaar, er kan veel!

Overweeg je bij Moore MKW te gaan solliciteren, dan adviseert Arjen: “Bij Moore MKW kan er heel veel, mensen denken mee, dus maak dingen bespreekbaar. Houd dat in je achterhoofd als je vacatures bekijkt. Werk je eenmaal bij ons, zorg er dan voor dat je niet in de knel komt. Wees niet bang om bij iemand naar binnen te lopen. Je hoeft het zeker niet allemaal alleen te doen, met elkaar klaren we de klus.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Arjen jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Ga snel naar onze vacatures en ontdek of er een geschikte vacature voor jou tussenzit.

Bekijk onze vacatures

Neem contact op

Contact

Arjen Holties
Arjen Holties

Senior assistent accountant audit

+31 (0)591 657 800

Deel dit artikel