Hoe Lizeth in 3,5 jaar uitgroeide van werkstudent tot belastingadviseur

Waar Lizeth Oonk (27) ooit begon als nieuwsgierige werkstudent is ze inmiddels als belastingadviseur bij Moore MKW Oldenzaal dagelijks bezig met de German Desk, erf- en belastingrecht en loonbelastingvraagstukken. Ze vindt haar werk uitdagend, afwisselend en interessant. “Geen dag is hetzelfde!” In deze blog geeft Lizeth een kijkje in haar werk en vertelt ze over haar loopbaan bij Moore MKW.

De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur in Oldenzaal

Van werkstudent naar fulltimebaan

Hoe het allemaal is begonnen? In augustus 2020 studeerde Lizeth af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rondde zij twee masters af: Notarieel Recht en Fiscaal Recht. Een paar maanden daarvoor had ze al contact opgenomen met Moore MKW om te vragen of er plek was voor een werkstudent.

“Ik wilde naast het schrijven van mijn scriptie graag praktijkervaring opdoen. In 2018 had ik tijdens mijn studie al stage gelopen bij een notariskantoor, maar ik was ook benieuwd naar de fiscale branche. Op de website van Moore MKW zag ik allerlei disciplines die ik interessant vond, waaronder estate planning. Dus ik dacht: ik kan weleens vragen of ze interesse hebben in een werkstudent.”

Na het mailtje van Lizeth volgde al snel een enthousiast gesprek en in februari 2020 ging ze twee dagen in de week aan de slag als werkstudent. “Ik moest toen nog twee vakken afronden en mijn scriptie schrijven. Direct na mijn afstuderen kon ik in september 2020 fulltime bij Moore MKW beginnen als junior belastingadviseur.” Inmiddels is Lizeth sinds januari 2024 belastingadviseur.

De overstap van theorie naar praktijk

Terugkijkend naar 2020 vertelt Lizeth: “De overstap van de universiteit naar een baan in de fiscale praktijk was wel even wennen. Je hebt natuurlijk ontzettend veel theoretische kennis opgedaan die je vervolgens moet gaan koppelen aan de praktijk.

Toen ik hier startte, begon ik met het doen van aangiftes. En vanzelfsprekend had ik vanuit mijn studie veel kennis over belastingen, maar ik had bijvoorbeeld nog nooit gewerkt met een aangiftesysteem”, legt Lizeth uit. “Dat leer je snel, maar het was wel even schakelen.

Ik moet zeggen dat ik echt ontzettend goed ben begeleid. Iedereen bij Moore MKW wil je helpen, de lijntjes zijn kort en je kunt overal binnenlopen om je vraag te stellen. Dat was toen zo en dat geldt nog steeds.”

De werkweek van Lizeth: junior belastingadviseur in Oldenzaal

Steeds meer verantwoordelijkheid

Lizeth vertelt verder: “Inmiddels houd ik me onder meer bezig met activiteiten voor de German Desk. Denk daarbij aan (letterlijk) grensoverschrijdende vraagstukken, verloningen en salary split-berekeningen. Daarnaast richt ik me op aangiften erf- en schenkbelasting. Ook ondersteun ik Gerard Gelling, senior manager belastingadvies, met loonbelastingvraagstukken. Daarin heb ik de rol van voorhoedespeler loonbelasting. Superleuk.”

“Het verschil met mijn vorige functie als junior belastingadviseur ligt in de grotere zelfstandigheid die ik als belastingadviseur heb. Zo begeleid ik Duitse klanten nu helemaal zelf en zijn mijn leidinggevenden vooral een vraagbaak bij complexere vraagstukken. Dat werkt erg prettig. Tot slot ondersteun ik junioren in hun werkzaamheden en delegeer ik steeds vaker taken aan andere junioren en aangiftemedewerkers.”

Van betekenis zijn voor je klanten

Op de vraag wat Lizeth aanspreekt in haar werk vertelt ze enthousiast: “Ik vind het leuk dat mijn werk elke dag anders is. De German Desk-vraagstukken wijken door het internationale karakter bijvoorbeeld erg af van die over erf- en schenkbelasting. De wet- en regelgeving verandert vaak, ook in het buitenland. Dat maakt het uitdagend en boeiend tegelijk. Bij de advisering rondom erf- en schenkbelasting speelt de emotie van klanten mee die een dierbare zijn verloren. Dat is weer een heel ander facet in mijn werk dat ik mooi vind.”

“Het afwikkelen van aangiften erfbelasting verloopt nooit hetzelfde, je loopt altijd wel tegen iets nieuws aan. Ik zoek dingen graag uit en vind het fijn om ervoor te zorgen dat de juiste aangiften worden ingediend. Ook de gesprekken met klanten vind ik leuk. Elke keer hoor je weer andere verhalen. Het doet me goed om concreet iets voor anderen te kunnen betekenen.”

Verdieping en balans

“Waar ik als junior belastingadviseur vooral druk bezig was het behalen van mijn NOB-opleiding is deze momenteel (bijna) afgerond. Ik ben natuurlijk nog maar nét belastingadviseur en mijn doel is hier eerst een stabiele basis in te vinden. Ik wil me blijven verdiepen in de vakgebieden die ik leuk vind: German Desk, erf- en schenkbelasting en tevens de loonbelastingvraagstukken.”

“Nu de opleiding klaar is, houd ik meer tijd over voor verdieping. Dus daar ga ik me de komende tijd op richten. Wat er daarna op mijn pad komt, laat ik even voor wat het is. Na zoveel jaar studeren, ga ik eerst genieten van mijn functie en daarin mijn rust en balans vinden”, besluit Lizeth.

Belastingadvies Lizeth Sanne 2b

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Lizeth jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Lizeth Oonk
mr. Lizeth Oonk

Belastingadviseur

+31 (0)541 217 414

Deel dit artikel