Leo deed mee aan de Africa Classic in Tanzania: “Ik wil impact maken”

Leo Veldhuizen (31) is manager audit bij Moore MKW Lelystad waar hij sinds 2017 werkt. De inmiddels doorgewinterde auditor is niet alleen maar bezig met zijn vak, het maken van sociale impact vindt hij net zo belangrijk. Onder meer voor de Masai, de lokale bevolking in Kenia en Tanzania. In 2023 deed Leo mee aan de Africa Classic in Tanzania: “Een onvergetelijke ervaring waarbij we in zes dagen om de Mount Kilimanjaro zijn gefietst voor Amref Flying Doctors.” Leo vertelt hier over het belang van een goede gezondheidszorg in Afrika en hoe hij zich hiervoor inzet.

Leo Veldhuizen 1

De Africa Classic is een sinds 2011 jaarlijks terugkerend fietsevenement – met edities in verschillende Afrikaanse landen – dat georganiseerd wordt door Amref Flying Doctors. In 2022 vond de Africa Classic in Tanzania plaats, de eerste weer sinds corona. In 2023 werd het evenement gehouden in zowel Tanzania als Kenia.

Leo: “Tijdens mijn reis naar Kenia in januari vorig jaar kwam ik in contact met lokale bewoners, de Masai. Ik was onder de indruk van de positiviteit die daar heerst en de ontwikkeling van de jongere generatie. Dat was – naast de schitterende natuur die ik volop heb gefotografeerd, een grote hobby van me – fijn om te zien. Aan de andere kant werd ik geconfronteerd met armoede en het grote gebrek aan basisvoorzieningen, zoals schoon water en goede hygiëne. Dat raakte me.”

Maatschappelijke impact

“Eenmaal terug in Nederland realiseerde ik me dat ik iets voor de lokale bevolking wilde doen en stuitte ik toevallig via de socials op Amref en de Africa Classic. Het leek me geweldig om met fietsen, een van mijn andere passies, me te kunnen inzetten voor de Afrikaanse bevolking”, gaat Leo verder.

“Afgelopen oktober fietsten we in Tanzania met 66 deelnemers uit Nederland en Duitsland zes dagen een onvergetelijke route langs Amref-projecten: de Sugar Cane Track, Red Earth Track, Kilimanjaro Track, Kenya Visit, Wildlife Track en tot slot Momela Lake Track. Het was zwaar, maar adembenemend en indrukwekkend om met eigen ogen te zien welke impact Amref maakt.”

Leo Veldhuizen 2

Schoon drinkwater is de basis

Doel van de Africa Classic is om per persoon minimaal € 5.000 sponsorgeld binnen te halen voor Amref Flying Doctors. Met dit geld werkt Amref aan een blijvend goede gezondheidszorg in Afrika. Zo gaat het onder meer de strijd aan met meisjesbesnijdenis, waar alternatieven voor worden bedacht.

Leo: “Het begint echter allemaal met schoon drinkwater, wat voor óns heel vanzelfsprekend is. In Nederland hebben we weliswaar andere problemen met water, maar de bevolking daar heeft soms helemaal níets. Daar mogen we ons best meer van bewust zijn. Water is rijkdom en biedt vrijheid.”

Ruimte vanuit Moore MKW

“Ondanks dat het misschien niet direct paste in de planning, kreeg ik in oktober de ruimte om naar Tanzania te gaan. Het is erg prettig dat Moore MKW hiervoor openstond. Ook heeft de organisatie een bijdrage geleverd voor de sponsoring van de Africa Classic. Dat gaf mij uiteindelijk weer een gedeelte van het sponsorbedrag dat we moesten ophalen om deel te kunnen nemen. Dat deed me goed”, vertelt Leo.

Relevante rol vanuit accountancy

“Als accountants hebben wij niet alleen een financiële, maar ook maatschappelijke functie binnen ons hele maatschappelijke verkeer. Er is een serieuze ontwikkeling gaande op het vlak van duurzaamheidsrapportages. Wat ik heel mooi vind, is dat die duurzaamheid niet alleen gaat over natuur, wat ook ongelooflijk belangrijk is, maar juist ook over mensen en governance. Daarin kunnen wij als poortwachters een bijdrage leveren.

Zo draag ik als host van de podcast BusySeasonTalks met plezier bij aan de maatschappelijke relevantie van ons vak. Zo heb ik podcasts gehost over de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn (CSRD), digitale transformatie en leiderschap. Het is fijn dat ik daar van Moore MKW ruimte voor krijg.”

Voor wie een ‘kijkje’ wil nemen: BusySeasonTalks.

Leo Veldhuizen 3

Omkijken naar mensen

Over Moore MKW als werkgever zegt Leo: “Ik vind het mooi waar wij voor staan: ‘Mensen op één’. Ik hoop dat we met elkaar de vrijheid houden om in een gezonde balans het werk te kunnen doen waar we van houden en werkelijk maatschappelijk kunnen bijdragen.

Zo wil ik naast mijn werk betrokken blijven bij maatschappelijke projecten. Misschien doe ik in 2025 mee met de Africa Classic-editie in Rwanda en Oeganda. Hoe dan ook wil ik mijn bijdrage leveren, maar in welke hoedanigheid, daar ben ik nog niet over uit.”

Wees zoveel mogelijk jezelf!

Aan mensen die overwegen om bij Moore MKW te komen werken, adviseert Leo: “Kom bij een passende functie gewoon op gesprek. Probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en geen muurtje op te werpen. Doe je niet anders voor dan je bent, dan weet je uiteindelijk ook of je bij elkaar past. En zorg ervoor dat je even een rondje bij een van de 19 vestigingen maakt om de sfeer te proeven. Als je bij MKW loopt, zul je snel zien waarom het credo ‘Mensen op één’ belangrijk is!”, besluit Leo.

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Leo jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Ga snel naar onze vacatures en ontdek of er een geschikte vacature voor jou tussenzit.

Vacatures

Neem contact op

Contact

Leo Veldhuizen
Leo Veldhuizen

Junior manager audit

+31 (0)88 2021 604

Deel dit artikel