Samen werken, samen leren en samen groeien bij Moore MKW

Net afgestudeerd of al jaren in het vak: in de accountancy ben je nooit uitgeleerd. Op de werkvloer bij Moore MKW bestaat ontwikkeling uit samen werken, samen leren en vooral samen groeien. Bert Flokstra (senior manager audit) en Nienke Bos (controleleider) werken in de auditpraktijk van Moore MKW in Emmen. Ze vertellen hoe ze zich voortdurend blijven ontwikkelen als professionals en hoe ze van elkaar leren.
Nienke Bert Emmen Moore MKW

Op alle niveaus en leeftijden blijven leren

Bert (39) zit al 19 jaar in het vak. Nienke (25) is in 2017 tijdens het volgen van de post-master aan De Rijksuniversiteit Groningen begonnen met deeltijd werken bij Moore MKW (voorheen KroeseWevers).

Na het afronden van de studie Accountancy is ze begin 2020 begonnen met haar praktijkopleiding bij Moore MKW in Emmen. Bert: “Ik ben de praktijkstagemeester van Nienke en het leuke is dat ik van onze samenwerking ook weer veel leer.”

Als voorbeeld geeft Bert de jaarrekeningcontrole voor een klant waar hij samen met Nienke aan heeft gewerkt. “Voorafgaand aan zo’n opdracht bespreek je met elkaar: oké, hoe kun je dit aanvliegen, wat wordt je plan van aanpak, waar moet je op letten?

Je merkt dat een jonge collega als Nienke op een frisse manier naar dingen kijkt en haar eigen invalshoeken heeft. Dat is interessant, het is goed om daarvoor open te blijven staan.”

Leren in de praktijk door ervaring op te doen

Nienke zelf vindt het heel waardevol om Bert als senior manager, met al die jaren werkervaring, aan het werk te zien in de praktijk. “Ik mocht bijvoorbeeld mee naar de eindbespreking van een jaarrekeningcontrole bij de klant en dat zijn fantastische kansen om te zien hoe dingen in de praktijk werken, maar ook om Bert aan het werk te zien in klantgesprekken”, vertelt Nienke.

“Ik had verwacht dat zo’n klantgesprek heel zakelijk en formeel zou zijn. Maar je ziet dan dat Bert er een hele mooie mix van maakt tussen een formeel en informeel gesprek. Ik leer dan ook kleinere dingen die je anders niet zo snel leert, bijvoorbeeld dat het nuttig kan zijn om bewust stiltes te laten vallen in zo’n gesprek en wat er dan gebeurt als je dat doet.”

Geen trucjes, maar altijd zelf blijven nadenken

Als assistent accountant zit je bij de meeste kantoren niet direct aan tafel bij de eindbespreking van een jaarrekeningcontrole. Maar Bert Flokstra vindt het als senior manager belangrijk om te investeren in jonge collega’s en ze waar mogelijk ervaring op te laten doen in de praktijk.

“Wij hebben hier op kantoor met elkaar afgesproken dat wij tijd vrijmaken om onze jonge collega’s goed te begeleiden. Dat is ontzettend belangrijk.” Bert doet dat op zijn eigen manier, waarbij hij ze vooral geen trucjes wil aanleren. “Ik wil dat ze het zelf invullen, dat ze zelf blijven nadenken en zelf dingen uitzoeken. Ik coach ze hooguit in een bepaalde richting.”

Nienke Bos Auditjpg

Leren om feedback te geven en te ontvangen

Feedback speelt een belangrijke rol voor Nienke als controleleider. Van haar praktijkstagemeester Bert ontvangt ze bijvoorbeeld regelmatig feedback op haar verslagen. “Daar zitten vaak genoeg verbeterpunten in, en ja, dat is soms best lastig. Maar ik moet zeggen dat ik het heel goed los kan zien, en dat ik er altijd wat mee kan waardoor het daarna ook echt beter wordt.”

Het is juist die persoonlijke feedback tijdens het samenwerken die helpt om snel te ontwikkelen en door te groeien. En ook van de manier waarop Bert haar feedback geeft, leert Nienke. “Bert is vaktechnisch heel goed, maar hij is ook heel goed met mensen, dat is iets wat ik zeker wil meenemen naar de toekomst toe. Ik vind het dus heel prettig om een voorbeeld te hebben, iets waar je op de lange termijn naartoe werkt.”

Als controleleider starters begeleiden

Nienke weet inmiddels ook hoe het is om zelf degene te zijn die feedback geeft op collega’s met minder ervaring. Als controleleider begeleidt ze als mentor de starters op het kantoor van Moore MKW in Emmen. Nienke: “Ik vind het leuk om starters kennis te laten maken met Moore MKW en te zorgen dat ze zich snel thuis voelen hier en weten bij wie ze terecht kunnen.

Ik ben zelf ook nog jong en dat is de reden waarom je op mijn niveau denk ik een goede mentor kunt zijn: voor mij is het nog dichtbij, al die vraagstukken over zoeken van balans tussen je werk, je studie en je privéleven.” Volgens Bert is het ook goed voor Nienke zelf dat ze op deze manier ervaring opdoet met het aansturen van mensen en zich ook daarin ontwikkelt. Bert: “Om feedback te kunnen geven moet je de stof zelf goed beheersen.”

Actief aan de slag met ambities en talenten

Wat zowel Nienke als Bert waarderen aan Moore MKW is dat het niet bij woorden blijft als het gaat om samen werken, samen leren en samen groeien.

Bert: “Wij hebben bij Moore MKW het programma Groeikracht, daarin kijken wij naar iemands talenten en naar wat collega’s echt leuk vinden. Die talenten bespreken wij en daar maken wij werk van.”

Die persoonlijke aandacht is één van de redenen waarom Nienke nog steeds blij is dat ze voor Moore MKW heeft gekozen als werkgever. “Van mijn opleiding gingen veel mede-studenten naar een Big 4-kantoor. Dat trok mij gewoon niet, ik ben daar denk ik te nuchter voor.

Moore MKW straalt professionaliteit en zakelijkheid uit, maar je bent geen nummer. Je wordt overal bij betrokken en kan zo bij de senior managers en partners naar binnen lopen.” Haar ambities heeft ze scherp op het netvlies: haar RA-titel halen en daarna doorgroeien tot manager in de auditprakijk.

Als organisatie leren van jonge collega’s

Jong talent de ruimte geven om zich te ontwikkelen is volgens Bert niet alleen belangrijk voor de jonge collega’s, maar ook voor de ontwikkeling van Moore MKW als organisatie. “Er verandert ontzettend veel in de accountancy. Kijk alleen al naar de automatisering en digitalisering, jonge collega’s hebben daar meestal wat meer affiniteit mee en daar leren wij ook weer van”, zegt Bert.

Ook vraagt het dagelijks bestuur van Moore MKW de jongere collega’s actief om hun advies en inzichten. Nienke: “Daarvoor worden speciale middagen georganiseerd waarbij wij als jonge collega’s van verschillende vestigingen onze visie geven op bepaalde thema’s, zoals zelfontwikkeling en automatisering”, vertelt Nienke.

Zo leert de hele organisatie van elkaar. “Alles in de accountancy is gericht op groei, dat maakt dit vak ook zo dynamisch en interessant”, vindt Bert. “Ik werk nu zo’n vijf jaar bij Moore MKW. Wat ik hier prettig vind is dat de lijntjes kort zijn en dat je de hele organisatie kent. De lat ligt hier hoog als het om kwaliteit gaat, maar daarbinnen neem je je eigen beslissingen.

Mijn ambities? Hier in Emmen een mooi kantoor neerzetten, waar wij optimaal kunnen samenwerken en voor mezelf nog een stapje verder door vennoot te worden.”

Bert Flokstra Audit

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Bert en Nienke jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Drs. Bert Flokstra RA
Bert Flokstra RA

Partner audit

+31 (0)591 657 842

Nienke Bos
Nienke Bos

Controleleider audit

+31 (0)591 657 800

Deel dit artikel