Adviseur IT audit

In de audit accountancy speelt IT een steeds belangrijkere rol bij controleopdrachten. De vraag naar IT auditors is daarom groot en ook bij Moore MKW hebben we regelmatig vacatures voor adviseurs met als specialisatie IT audit. Wat doe je als IT auditor precies, welke opleiding heb je nodig om te starten als junior adviseur IT audit en wat zijn de doorgroeimogelijkheden naar senior IT auditor? We vertellen je op deze pagina meer over het vakgebied, de functie en de taken en verantwoordelijkheden van adviseurs IT audit.

Werken in de IT audit

Als IT auditor heb je én verstand van accountancy én van ICT. Een onmisbare combinatie in een wereld waarin steeds meer organisaties voor hun continuïteit afhankelijk zijn van ICT.

Voor bijna alles wat er binnen bedrijven gebeurt is IT nodig: van het aansturen van logistieke processen, financiële applicaties tot CRM-systemen. De adviseur IT audit weet precies waar risico’s zitten in organisaties bijvoorbeeld op datalekken en hacks. Maar kan in het kader van assurance of jaarrekeningcontroles ook onderzoeken of een organisatie haar IT-beleid op orde heeft en de continuïteit van haar processen kan waarborgen.

Ivo Wouter IT audit

Jouw functie als adviseur IT audit

Als IT auditor binnen de accountancy houd je je bezig met de vier pijlers van IT audit: security en informatiebeveiliging, assurance, IT audits in het kader van de jaarrekeningcontrole en data-analyse en business intelligence.

Je opdracht kan zijn om te werken aan een assurance-rapport, zoals de ISAE 3402 of ISAE 3000, waarvoor je een onafhankelijk onderzoek instelt naar het functioneren van IT-processen in een bedrijf.

Andere keren ondersteun je ons auditteam bij controleopdrachten waar jouw specifieke expertise als IT auditor nodig is. Jouw functie als adviseur IT audit is ook om te kijken waar kansen liggen in de accountancy. Bijvoorbeeld als het gaat om het analyseren van data om bedrijfsprocessen te verbeteren of het aanbieden van producten aan het mkb om te zorgen voor een goede informatiebeveiliging.

Erwin - IT audit

Jouw takenpakket en verantwoordelijkheden als adviseur IT audit

Als IT auditor ga je soms zelfstandig en soms in een auditteam aan de slag met verschillende opdrachten. Jouw taken en verantwoordelijkheden als adviseur IT audit kunnen bestaan uit de volgende werkzaamheden:

  • Je doet onderzoek naar de IT-component in de bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen van organisatie, daarbij breng je de (financiële) risico’s in beeld, maar ook de beheersing en de beveiliging van verschillende IT-processen en -systemen bij de klant. Dit doe je uiteraard binnen de geldende wet- en regelgeving.
  • Je ondersteunt als IT auditor onze collega’s in het controleteam bij de jaarrekeningcontrole of bij specifieke interim controles, je signaleert actief aandachtspunten en adviseert over oplossingen en verbeteringen in processen en systemen.
  • Je hebt regelmatig contact met klanten om informatie te vergaren, maar ook om je bevindingen met klanten te delen. Je kunt je bevindingen op heldere wijze uiteenzetten en legt alles op de juiste wijze vast in het digitale klantdossier.
20230404 IT KW Casper Maas Fotografie V2 DSC3581 verkleind

Vacatures adviseur IT audit

Op zoek naar vacatures als adviseur IT audit? Als opleidingseis in de vacatures voor adviseurs IT audit wordt vaak gevraagd om een relevante hbo-opleiding of universitaire studie, denk hierbij aan een afgeronde hbo-opleiding Accountancy of een wo-opleiding in Informatica of (Technische) Bedrijfskunde.

Een absolute pré om adviseur IT audit te worden is dat je de opleiding EDP/IT-auditor volgt. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je graag deze titel wilt behalen en er net aan begonnen bent of wilt beginnen. Als Moore MKW investeren we graag in gemotiveerde en getalenteerde nieuwe collega’s.

Vragen over werken bij Moore MKW?

Marchien Naber 1
Marchien Naber

Corporate recruiter

+31 (0)5 91 65 78 18

Jeanine Riel 1
Jeanine Riel

Recruiter

+31 (0)88 2021 863