Interne carrièreswitch: Niels vindt zijn passie in corporate finance binnen Moore MKW

Niels Grolleman werkt als adviseur corporate finance bij Moore MKW en is inmiddels doorgegroeid tot manager. 15 jaar geleden begon hij bij Moore MKW (voorheen KroeseWevers) in de auditpraktijk. Na enkele jaren in de audit te hebben gewerkt, kreeg hij het gevoel dat dit toch niet helemaal bij hem paste: zijn passie ligt bij Corporate finance. In deze blog vertelt Niels meer over zijn vak en wat hij belangrijk vindt om zijn werk goed uit te kunnen oefenen.
Interne carriere switch niels passie corporate finance werkenbij moore mkw

Switch richting corporate finance

Als je het gevoel hebt dat je toch niet helemaal op je plek zit in je huidige functie, is er altijd de mogelijkheid om samen te kijken naar jouw talenten en hoe die tot hun recht kunnen komen binnen Moore MKW. Zowel binnen je huidige afdeling als op een andere afdeling. Ook Niels heeft dit ervaren. “Binnen Moore MKW is er de mogelijkheid om een interne carrièreswitch te maken.

Zo ben ik begonnen op de afdeling Audit, wat een goede basis is geweest voor mijn huidige functie bij corporate finance. Ik heb een kijkje in de keuken gehad bij andere bedrijven en veel over de financiële wereld geleerd. Ik merkte dat ik ander werk wilde doen en herkende mijn wensen in het vakgebied van corporate finance. Binnen de afdeling corporate finance liggen veel doorgroeikansen.

Als je in een situatie komt waarbij je wat anders wilt qua taken of functie dan moet je dit wel zelf aangeven. Open communicatie is erg belangrijk.” De reden waarom Niels binnen Moore MKW verder keek was met name omdat hij bij corporate finance meer tijd en aandacht kan besteden aan de klantrelatie.

Rol als corporate finance adviseur

Niels: “Mijn rol als adviseur is om te achterhalen waar ik de klant het meeste mee kan helpen. Wat is nou echt de vraag van de klant, waarom wil de klant het bedrijf verkopen of aankopen? De basis hierbij is om met de klant een vertrouwensband op te bouwen en te laten merken dat de klant op je kan bouwen als adviseur.

Een eerste indruk is daarbij erg belangrijk, veel luisteren en informatie ophalen. Snappen waarom een bepaalde afweging is gemaakt. Jij ziet de mens achter het bedrijf, geeft hen het vertrouwen dat je het proces in goede banen leidt.

Daarnaast is het van belang om jezelf naar de klant toe te profileren als professional. Jij hebt de kennis en informatie in huis, waarmee je de klant van goed advies voorziet. Vervolgens maak je een offerte, licht je deze offerte bij hen aan tafel toe en voer je het gesprek of het vertrouwen er is. Een persoonlijke klik tussen de ondernemer en jezelf is hierbij erg belangrijk.”

Van toegevoegde waarde zijn voor de klant

Niels: “De klant maakt doorgaans maar één keer in zijn leven zo’n verkoop- of overnametraject mee en heeft hierdoor weinig kennis en geen ervaring rondom het verkopen of aankopen van een bedrijf. Doordat er vaak veel emotionele gevoelens gepaard gaan met het verkopen van een bedrijf, breng jij als adviseur een rationeel advies uit, waarbij gevoelens even apart gezet worden. Je ontzorgt hiermee de klant, doordat hij op je ervaring en kennis kan bouwen.

Eerlijk advies geven aan de klant en daarmee een vertrouwensband opbouwen behoeft extra aandacht. Vertrouwen is namelijk het meest belangrijk. Naast het klantcontact en de band die je opbouwt, is het belangrijk dat je vakinhoudelijk alle kennis bezit: financiële kennis, juridische kennis, onderhandelingstechnieken en andere soft skills. Onderhandelingstechnieken en soft skills zijn van belang, omdat je met verschillende type mensen aan tafel komt te zitten.”

Website 1

De ervaring van Niels

Niels: “Uit de interactie met de ondernemer haal ik het meeste plezier. Het is mooi om te zien dat de klant je vertrouwen geeft en jij dit ook kan bieden aan de klant. Dit in combinatie met de vaktechnische kant van ons werk bezorgt mij plezier in het uitoefenen van dit vak.

De les die mij vooral is bijgebleven uit de samenwerkingen met klanten is dat je aan moet geven wanneer je informatie niet weet. Ik heb uit ervaring geleerd dat de klant het fijn vindt om te weten waar hij aan toe is en het niet erg vindt dat je bepaalde informatie nog moet opzoeken om de juiste antwoorden te geven.

Daarnaast heb ik geleerd om rust en ruimte te pakken. Ook is het van belang om met de klant codewoorden af te spreken voor in onderhandelingsgesprekken, zodat we van elkaar weten wanneer we met elkaar onder vier ogen nog wat moeten afstemmen of overleggen. Dit geeft vertrouwen.”

Tip van Niels

"Mocht het idee om adviseur corporate finance te worden je ook aanspreken en sta je op het punt een studie te kiezen, dan raad ik je aan om een studie te kiezen met een financiële of bedrijfskundige achtergrond. Dit vormt een goede basis.

De meeste kennis doe je uiteindelijk op in de praktijk, dus goed kunnen luisteren en aandacht voor je omgeving zijn ook vaardigheden die niet onderschat kunnen worden. Ben je al aan het werk en zit je net als ik destijds ook niet meer helemaal goed op je plek? Deel dit dan vooral met je leidinggevende. Wie weet maak jij binnenkort ook de carrièreswitch die voor mij zo goed uitpakte."

Benieuwd naar een afgerond aankooptraject van Niels? Lees alles over de overname voor Handelsonderneming IJmker en de rol van Niels.

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Niels jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Niels Grolleman MSc
Niels Grolleman

Manager corporate finance

+31 (0)53 8504 982

Deel dit artikel