Belastingadviseur en rechter-plaatsvervanger Otto Brands over tegenslag, herstel en nieuwe horizonten

Belastingadviseur én onlangs beëdigd rechter-plaatsvervanger Otto Brands begon ruim dertig jaar geleden als een van de eerste fiscalisten van destijds Meeuwsen Ten Hoopen in Lelystad. Dat het leven op zowel persoonlijk als professioneel vlak onverwachte wendingen kan aannemen, heeft ook Otto ondervonden. 

“Je kunt in je leven niet de stand van de wind veranderen, maar wel de stand van je zeilen.” In deze blog een bijzonder verhaal over veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde voor het fiscaal-juridische vak en de organisatie.

Otto Brands 7 verkleind

De in Groningen geboren en getogen Otto Brands (59), getrouwd met Trudy en vader van twee kinderen, begon na zijn studie Fiscaal Recht aan de RuG bij de Belastingdienst in respectievelijk Amersfoort en Utrecht.

“We zijn toen verhuisd naar Spakenburg, waar we inmiddels alweer dertig jaar met veel plezier wonen”, begint Otto. “In de tijd bij de Belastingdienst heb ik veel juridische (belasting)procedures gevoerd en gerichte ervaring opgedaan. In 1993 begon ik vervolgens bij MTH en vijf jaar later werd ik partner, de achtste of negende uit mijn hoofd.

MTH kende in die periode zo’n zestig medewerkers. Dat aantal is tot de fusie met KroeseWevers uitgegroeid naar een kleine vijfhonderd man. Een mooie ontwikkeling die ik bewust heb mogen meemaken.”

Doorgewinterde fiscaal jurist

Over zijn carrière bij MTH vertelt Otto enthousiast: “Ik heb altijd in Lelystad gewerkt en een diverse portefeuille en klantenkring opgebouwd. De laatste jaren ben ik ook betrokken geweest bij ingewikkelde bezwaar- of beroepsprocedures en werd ik ingeschakeld bij onderzoeken door de Belastingdienst of FIOD.

Het helpen van collega’s en het meelezen in dossiers heeft me altijd aangesproken, vooral op het gebied van specifieke materie en procedures in fiscaal recht. Ik beschouw mezelf als een échte fiscaal jurist.”

Otto Brands 4

Hechte band en samenwerking binnen Moore MKW

Wat heeft Otto al die tijd in oud-Moore MTH aangetrokken? “Bij Moore MTH en nu Moore MKW voelde ik me direct vertrouwd en kreeg ik veel vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheden”, legt hij uit. “Ik heb altijd veel klantencontact en fijne collega’s gehad. We zijn samen met de organisatie meegegroeid, wat heeft bijgedragen aan een hechte band met collega’s, waarvan sommigen zelfs vrienden zijn geworden. In deze organisatie werken we mét elkaar en heb ik altijd alle ruimte gehad, ook toen ik ziek was. Dat waardeer ik nog steeds enorm.”

Gezondheidsproblemen en diagnose

Over de kentering in zijn gezondheid vertelt Otto: “Eind 2017 kreeg ik last van aanhoudende vermoeidheid. Mijn vrouw en ik weten het aan het harde werken en overbelasting. In mei 2018 ging ik uiteindelijk pas naar de huisarts en bleken mijn bloedwaarden niet goed te zijn. Onderzoek in het ziekenhuis in Amersfoort wees uit dat ik een tien centimeter grote tumor bij mijn linker nier had.

De enige optie was een zware operatie in het UMC Utrecht waarbij mijn nier, halve alvleesklier en milt zouden worden verwijderd. Een alles-of-nietssituatie waarbij we weken moesten wachten voordat de operatie kon plaatsvinden.”

Herstel en opluchting

“De periode voorafgaand aan de operatie was het zwaarst. Het duurde vijf weken voordat de drie specialistische chirurgen konden worden ingepland. De gedachte het mogelijk niet te overleven, was heel pittig, natuurlijk voor mezelf, maar ook voor mijn gezin en andere dierbaren. Gelukkig is de operatie wonderwel goed verlopen”, zegt Otto.

“Zowel het lichamelijk als geestelijk herstellen kostte tijd; daarvoor kreeg ik begeleiding van het Helen Dowling Instituut. Het heeft best even geduurd voordat ik er weer een beetje was.”

Otto Brands 8

De weg naar rechter-plaatsvervanger

Otto vervolgt: “Na de zomer van 2023 gaf de specialist aan dat de kans op terugkeer inmiddels vrijwel nihil is, een grote opluchting. Ik blijf de komende jaren onder controle staan, dat zal altijd wel spannend blijven. Gezondheid is nooit (meer) vanzelfsprekend, daar ben ik me erg van bewust. Mede daardoor ben ik serieus gaan nadenken over mijn lang bestaande wens om rechter-plaatsvervanger te worden.”

Veranderingen in leven en werk

Daarover vertelt Otto: “Na mijn ziekte twijfelde ik mede door mijn leeftijd of het nog mogelijk was om rechter-plaatsvervanger te worden. Aan de andere kant vond ik ook: het was altijd een droom geweest om een invulling of bijdrage te leveren aan de rechtspraak in Nederland. Dus ik kon die droom laten varen óf kijken of er toch kansen waren. Ik koos voor het laatste. In september 2023 kreeg ik via een oud-studiegenoot te horen over een vacature bij de rechtbank Noord-Nederland. Daar heb ik vervolgens op gesolliciteerd.

Na een traject van gesprekken met de president en de benoemingsadviescommissie moest ik bij de landelijke commissie uitgebreid motiveren welke relevante juridische en maatschappelijke ervaring ik voor deze functie had. Een spannende periode van wachten volgde. In januari kreeg ik het bericht dat ik door was, geweldig natuurlijk! Op Goede Vrijdag 2024 ben ik uiteindelijk door de president beëdigd bij de rechtbank Noord-Nederland om ingezet te worden bij fiscale geschillen. Daar ben ik ongelooflijk blij mee en trots op.”

Otto Brands 6 verkleidn

Werk als belastingadviseur en rechter-plaatsvervanger

Over zijn toekomstige werkverdeling met twee serieuze banen zegt Otto: “Nu ik ben beëdigd als rechter-plaatsvervanger word ik na de zomer concreet ingeschakeld en streef ik ernaar zoveel mogelijk te worden ingezet. Wat ik mooi vind, is dat je als rechter volledig onafhankelijk én onpartijdig een oordeel velt, terwijl je als belastingadviseur weliswaar ook onafhankelijk bent, maar uiteindelijk wel partijdig. Heel interessant.

Binnen Moore MKW krijg ik gelukkig de kans om mijn werk-privébalans naar wens in te richten. Momenteel werk ik vier dagen per week, maar na de zomer ga ik wellicht nog een dag minder werken. Wie weet hoe het vorm krijgt.”

Deelname aan Colin Archer Memorial Race

Er is nog iets dat Otto met plezier benoemt: “Ik ben een fervent zeiler. In 2018 zou ik met vrienden van Lauwersoog naar Noorwegen wedstrijdvaren in de Colin Archer Memorial Race, maar dat ging niet door vanwege mijn ziekte. Bij de twee edities erna gooide corona roet in het eten, maar deze zomer is het eindelijk zover!

Vier vrienden en mijn zoon gaan mee, daar kijken we enorm naar uit. Meedoen aan de race zou voor mij een stukje afronding van een zware, onzekere periode zijn. Ik kan mijn koers weer gaan varen, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Geef prioriteit aan je gezondheid

Aan collega’s en iedereen die het wil horen, geeft Otto mee: “Zorg dat je op tijd naar de dokter gaat als je je niet lekker voelt. Laat dingen niet lopen en negeer niet de signalen die je lichaam je geeft. Zoek op tijd hulp en neem de tijd om stil te staan. Je leeft echt maar één keer.”

Neem contact op

Contact

otto_brands
mr. Otto Brands

Senior manager belastingadvies

+31 (0)6 51 86 35 16

Deel dit artikel