De werkweek van René: senior assistent accountant accountancy in Groningen

Financiële rapportages maken, jaarrekeningen samenstellen, belastingaangiftes voorbereiden, ondernemers adviseren, jonge collega’s coachen en daarnaast de hbo-studie Accountancy afronden. Een greep uit de wekelijkse werkzaamheden van René (31), senior assistent accountant accountancy bij Moore MKW in Groningen. In ‘de werkweek van’ geeft hij een kijkje in zijn werk en vertelt hij over zijn functie.
Rene Peerenboom - Assistent accountant accountancy - Groningen

Contact met de klant

Hij is dol op cijfers, maar zeker niet iemand die alleen maar achter zijn computer zit. Juist het contact met de klant is één van de onderdelen die René zo waardeert aan zijn baan als senior assistent accountant accountancy. Als hij ‘s ochtends opstart, checkt hij eerst zijn mailbox.

“De meeste ondernemers zijn toch vaak ‘s avonds bezig met hun administratie. Ik bekijk de mails en maak een inschatting welke actie ik daarop moet ondernemen.” Het contact met ondernemers is een belangrijk onderdeel van zijn werk. “De ondernemers waarmee je werkt maken het werk leuk”, vindt hij. “Alles wat ze doen, doen ze zelf, voor hun eigen portemonnee en uit hun eigen portemonnee.”

Dat zorgt er volgens René voor dat ondernemers proactief en betrokken zijn en altijd openstaan voor oplossingen waarmee ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Iets waar René ze graag over adviseert en bij ondersteunt.

“In een gesprek dat ik had met één van mijn klanten, een supermarkt met een eigen bakkerij, ontdekte ik dat ze capaciteit over hadden. Als iemand tien ovens heeft en je gebruikt er maar drie, dan ga ik natuurlijk kijken wat er mogelijk is.

Uiteindelijk heeft dat geleid tot het leveren van brood aan een andere vestiging en het openen van een extra vestiging waar ook brood aan wordt geleverd. Dat is één van de voorbeelden waarop je veel toegevoegde waarde hebt voor een ondernemer.”

Uitdagende en afwisselende werkzaamheden

In zijn rol als senior assistent accountant heeft René een klantenportefeuille met vooral veel supermarkten: 19 supermarkten om precies te zijn. Voor die supermarkten verzorgt hij ieder kwartaal de tussentijdse cijfers, zodat ze actueel inzicht hebben in hun financiële prestaties.

“Wij zijn voornamelijk bezig met het analyseren van de cijfers en daarbij is het belangrijk om jezelf continu af te vragen: wat staat er nou precies, klopt het, is het logisch?” Juist die tussentijdse financiële rapportages zijn interessant, vindt René, want die geven tijdig inzicht en de mogelijkheden om bij te sturen als dat nodig is. “Tussentijdse cijfers geven een actuele weergave van hoe de zaken ervoor staan.

Bijna 98% van onze klanten heeft tegenwoordig een volledig digitale administratie, daarin lopen wij echt voorop als kantoor.” Naast de tussentijdse cijfers bereidt René belastingaangiftes voor, stelt hij jaarrekeningen samen, bereidt hij financieringsvragen voor of beantwoordt hij vragen over personeelskwesties.

“Die vragen gaan over hoe ondernemers bepaalde contracten kunnen verlengen, voor hoeveel uur ze iemand het beste kunnen inhuren en of er überhaupt financiële ruimte is voor nieuw personeel. Als het nodig is, schakel ik bij dat soort vragen hulp in van een specialist. Het voordeel is dat wij als Moore MKW een grotere organisatie zijn en alle specialisten in huis hebben.”

Snelle actie en strategische planning

De afwisseling zit niet alleen in de verschillende werkzaamheden. Er zit volgens René ook veel variatie in de ondernemersvraagstukken en de manier waarop je daar op inspeelt als senior assistent accountant. Soms is snelle actie nodig, maar veel uitdaging zit voor hem in het oplossingsgerichte meedenken, het vooruitkijken en anticiperen op bepaalde ontwikkelingen.

“Je moet voornamelijk kijken hoe iemand naar het einde van het jaar toe gaat. Sommige ondernemers draaien ontzettend veel winst. Als het jaar straks voorbij is komt de fiscus om de hoek kijken. Je wilt de hoeveelheid belasting die je moet betalen als ondernemer graag zoveel mogelijk beperken. Daarom kijk ik samen met een ondernemer aan het begin van het jaar al hoe het jaar zich gaat ontwikkelen.

Ga je veel winst maken, dan is dit misschien het moment om in plaats van een bedrijfspand te huren, te kijken naar het kopen van een bedrijfspand. Of misschien kun je dan juist nu investeren in zonnepanelen of sommige werknemers extra belonen voor hun inspanningen. Die afwisseling tussen de handen uit de mouwen steken en het strategische sparren en meedenken is een mooi samenspel tussen denken en doen.”

Begeleiding van collega’s

Werken voor klanten betekent dat de klant altijd centraal staat. Maar naast tijd voor klanten, maakt René ook tijd vrij voor de begeleiding van zijn jongere collega’s: de assistent accountants accountancy. Dat is één van zijn taken als senior assistent, maar ook iets waar hij graag tijd en energie in steekt.

“Wij hebben een aantal collega’s die twee dagen in de week bij ons werken en daarnaast nog naar school gaan. Zij hebben nog veel begeleiding nodig en dat is logisch. Je kunt niet zeggen: hier heb je een boekhouding, ga maar aan de slag. Dan haakt men af en daar heeft niemand iets aan. De assistent accountants niet, maar ook wij als kantoor niet. Ik vind het belangrijk dat collega’s er niet alleen voorstaan en dat ze het gevoel krijgen dat ze dingen kunnen en mogen vragen.”

Volgens René is dat een belangrijke rol voor hem als senior, waar binnen Moore MKW ook écht tijd voor vrij wordt gemaakt. “Ik zie het als een investering in mijn collega’s. En ik weet dat die investering werkt, ik heb zelf ook een mentor gehad waar ik ontzettend veel aan heb gehad.”

Ruimte voor ontwikkeling

Bovendien weet René als geen ander dat de combinatie werken en studeren veel van je kan vragen. Zelf zit hij in de afrondende fase van zijn hbo-studie Accountancy.

“Ik zit inmiddels zes jaar in het vak en heb verschillende studierichtingen gedaan. Ik ben ooit begonnen in de marketing en communicatie, maar omdat ik toch meer van de feiten en cijfers ben, heb ik al snel gekozen voor de studie Bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Bij mijn vorige werkgever heb ik vervolgens de switch gemaakt naar accountancy.”

Geregeld besteedt hij in een werkweek één dag aan het afronden van zijn studie en werkt hij de andere vier dagen voor klanten. “Die ruimte heb je ook echt nodig, want naast je werk wil je ook nog een sociaal leven. Ik ben net vader geworden, breng graag tijd door met vrienden en familie, en ik ga graag golfen of voetballen”, vertelt René.

Rene Perenboom Groningen

Verantwoordelijkheid en flexibiliteit

“Wat ook helpt om de balans tussen werk en privé op peil te houden is de mogelijkheid om de werktijden flexibel in te delen. Dat vind ik echt ontzettend prettig aan deze baan.

Vorig jaar met de hittegolf, toen het 35 graden was, begon ik ‘s ochtends om half zes al met werken zodat ik ‘s middags op tijd klaar was. Natuurlijk blijf je dan bereikbaar voor je klanten. Maar alleen al het feit dat je zelf je agenda kunt indelen, is ontzettend prettig.

Bij Moore MKW krijg je de verantwoordelijkheid en vrijheid om je werkzaamheden goed uit te voeren op de manier die voor jou het beste werkt. Ik ben zelf echt een ochtendmens, dus ik vind het prettig om op tijd te beginnen. Maar anderen zetten misschien liever ‘s avonds de computer aan. Iedereen is anders en dat kan hier.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van René jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Marell Droste - KroeseWevers
Marell Droste

Junior HR-adviseur

+31 (0)53 8504 942

Deel dit artikel