Keuzes maken over je eerste baan: hoe doe je dat?
Romée studeerde Bedrijfseconomie op Saxion. “Toen ik klaar was met deze studie had ik eigenlijk geen idee wat ik exact voor werk wilde doen”, vertelt ze. “Ik wist wel dat ik mij graag wilde bezig houden met personeel. Aangezien ik werkzaamheden met klantcontact en de administratieve richting leuk vind.”
Toen ze de vacature bij Moore MKW (voorheen KroeseWevers) zag, heeft ze gesolliciteerd en die eerste sollicitatie was meteen raak: sinds 2017 werkt Romée op de salarisadministratie van Moore MKW.
Judith studeerde Bedrijfskunde en studeerde in datzelfde jaar af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Ook ik had eigenlijk geen flauw idee wat ik na mijn studie wilde doen”, zegt ze. Judith koos in 2018 bewust voor een baan als junior salarisadministrateur bij Moore MKW.
“Ik heb gekozen voor de richting salarisadministratie, omdat ik daar ervaring in wilde opdoen. Ik had behoefte aan een baan die praktisch is, binnen het vakgebied van HR en waarbij ik veel met mensen werk. Daarnaast leek salarisadministratie mij een goede basis om door te groeien naar andere specialismen.”
Het eerste jaar: wennen aan de combinatie werken en leren
Wat Romée zich nog goed herinnert is haar eerste half jaar bij Moore MKW. “Ze hebben me de tijd gegeven om te wennen aan de overgang van studeren naar een fulltime werkweek en waarbij je moet leren hoe de systemen werken.”
Dat halve jaar wennen en inwerken blijkt inderdaad prettig om te ‘landen’ op de afdeling Personeels- en salarisadvies van Moore MKW. Al snel daarna beginnen Romée en Judith samen aan een opleiding om hun Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) te halen.
Judith: “Dat is een opleiding met drie verschillende modules, want salarisadministratie heeft verschillende disciplines. Eigenlijk heeft alles wel raakvlakken met salaris: loonheffingen, personeelszaken, arbeidsrecht en cao’s.”
Dat is voor Judith en Romée ook de reden dat ze nog steeds met veel plezier als salarisadviseur werken. “Dit vak is allesbehalve stoffig, het draait om zo veel meer dan alleen een salarisstrook, dat salarisstrookje is alleen maar de output”, zegt Judith. “We zijn als salarisadviseur betrokken in het hele proces: van het aannemen van personeel tot de uitdiensttreding”, vult Romée aan.
“Daar hoort ook bij dat werknemers ziek worden. Een mail met de melding dat een werknemer ziek is zorgt er bij ons voor dat de alarmbellen gaan rinkelen, want als een werknemer langdurig ziek is dan moet je als werkgever veel regelen.”
Vijf jaar lang: opleiden, groeien en ontwikkelen
Naast het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) doen Judith en Romée nog een vervolgopleiding om hun kennis op het gebied van loon en salaris verder te verdiepen. Moore MKW biedt daar alle ruimte voor.
Maar het aanbieden en kunnen volgen van opleidingen is niet het enige waardoor ze zich als professionals hebben kunnen ontwikkelen, vinden ze. Bij Moore MKW ontdekten ze al snel waar hun kracht ligt als professional en waar ze als mens energie van krijgen. Al snel blijkt in de praktijk dat Judith het leuk vindt om niet alledaagse klantvragen over situaties rondom verlofsoorten en uitkeringen, ziekte, pensioen en cao-vraagstukken uit te zoeken voor haar klanten.
Waarbij ze zich ook graag verdiept in de arbeidsrechtelijke kant van het salarisvak. “Ik ben net als Romée salarisadviseur, maar ik sluit ook aan bij de afdeling Arbeidsrecht omdat ik dat leuk en interessant vind.”
Romée vindt het juist weer leuk om klanten te helpen met alle oplossingen die de software in het programma Loket.nl biedt. “Ik vind het fijn om mensen te ontzorgen, want vaak kunnen dingen veel handiger en veel sneller, daar help je ze echt mee.” Daarnaast sluit ze ook aan bij het Commercieel overleg van de salarisadviseurs.
De toekomst: ambities nu en later
Of ze beiden een pad hebben uitgestippeld voor de toekomst? “Nee”, zeggen ze allebei. Voor beide salarisadviseurs geldt dat ze ‘hier op hun plek zitten’. Omdat Moore MKW een grote organisatie is met veel specialisten, zien ze allebei volop kansen en doorgroeimogelijkheden.
Er werken op de afdeling Personeels- en salarisadvies ongeveer 100 mensen die zich bezighouden met allerlei facetten van personeels- en salarisadvies. “En we hebben verschillende specialisten en disciplines die je kunt inschakelen voor complexe vraagstukken. Dat maakt het ook interessant om jezelf als professional te verdiepen. Je kunt hier eigenlijk overal wel doorgroeien, er is veel te kiezen, daar wordt echt alle ruimte voor gegeven”, vindt Romée.
“Als ik nu zou zeggen: ik wil me bijvoorbeeld verder ontwikkelen op het gebied van HR, dan wordt er gekeken of er mogelijkheden liggen. Er wordt echt naar je geluisterd. Dat is ook het voordeel van een grotere organisatie zoals Moore MKW. ”
Vijf jaar later: op de plek in het vakgebied salarisadvies
Of ze vijf jaar geleden een goede keuze hebben gemaakt voor het vakgebied? “Ja”, zeggen ze in koor. Judith vindt het leukst aan haar vak dat ze dingen kan uitspitten en uitzoeken voor de klant.
“Veel vragen hebben natuurlijk overlap met elkaar, maar er zitten altijd weer vragen tussen waarvan je denkt: hoe zit dit eigenlijk? Je moet dus continu ergens anders je informatie vandaan halen en het op een hele begrijpelijke manier aan de klant kunnen uitleggen. Dat contact met de klant vind ik ook erg leuk, dat je echt een klantrelatie opbouwt met de mensen waarvoor je werkt.”
Ook voor Romée is het klantcontact iets waar ze veel energie uithaalt. “Dat je bij een klant kunt helpen als diegene er zelf niet helemaal uitkomt en kunt zeggen: wij regelen dat voor je. En dat we vervolgens ervoor zorgen dat de dingen goed en efficiënt geregeld worden, dat vind ik leuk”, zegt Romée.
Terugkijkend op vijf jaar: tips voor studenten en young professionals
Toen ze vijf jaar geleden kozen voor het vak van salarisadviseur, hadden ze allebei geen duidelijk beeld van wat deze functie inhield. Als ze terugkijken naar vijf jaar geleden en nu advies moeten geven aan net afgestudeerden die hun eerste baan moeten kiezen, adviseert Judith: “Ik zou vooral letten op het type organisatie waar je graag wilt werken. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Wat voor mensen zitten daar?
In wat voor omgeving wil je werken? Wat vindt een werkgever belangrijk en vind jij dat ook belangrijk? Als jij opleidingen wilt volgen en wilt dat er doorgroeimogelijkheden zijn, dan moet je op zoek naar een organisatie die je dat ook kan bieden.”Andere tips van Judith en Romée: bel met een organisatie, voer gesprekken met mensen die bij de organisatie werken of bezoek een meeloopdag.
“We organiseren bij Moore MKW regelmatig een meeloop- of inhousedag. Dan kun je sfeer proeven op de verschillende afdelingen.”
Jouw interesse gewekt?
Heeft het verhaal van Judith en Romee jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.