Hoe Iris (29) in acht jaar haar ambities bij Moore MKW heeft waargemaakt

Acht jaar geleden was ze junior assistent accountant met een duidelijke missie: registeraccountant (RA) worden. Iris Haafkes (29) heeft haar ambities méér dan waargemaakt. Ze heeft bij Moore MKW haar RA-titel behaald, geeft nu zelf les op Nyenrode en is sinds begin 2023 manager audit bij Moore MKW. “Ik heb het gevoel dat ik hier alle kansen heb gekregen en krijg, maar je moet die kansen vervolgens wel zelf waarmaken.”
Iris 8 jaar ambities waargemaakt werkenbij moore mkw

Op een natuurlijke manier doorgroeien in je rol

Als Iris terugkijkt op de afgelopen acht jaar, vindt ze dat ze op een organische manier in haar nieuwe rol van manager audit is gegroeid. “Acht jaar geleden leek dit helemaal niet realistisch, maar achteraf is het allemaal heel natuurlijk gegaan.

Je neemt als assistent accountant steeds meer verantwoordelijkheid in je rol. Op een bepaald moment krijg je de kans om zelfstandig een opdracht uit te voeren onder een externe accountant. Dat begint met een kleine opdracht en vervolgens voer je meerdere en complexere opdrachten uit. Ik ben echt in die rol gegroeid.”

Het behalen van de RA-titel is zeker niet vanzelf gegaan. Naast haar werk, lukt het Iris om haar RA-titel ‘nominaal af te ronden’.

Iris: “ Je kunt er zelf voor kiezen in welk tempo je het traject volgt.” In de zomer van 2020 rondt ze haar post-master af, op 23 december 2021 heeft ze haar slotmondeling en in februari 2022 is het zover: ze legt de beroepseed af en wordt ingeschreven in het register. “Dat is echt heel gaaf, een mijlpaal.”, zegt Iris. “Al met al is dit toch een studietraject geweest van zeven jaar.”

Blog Iris

Accountancy of bedrijfsleven

Het behalen van de RA-titel is voor veel accountants ook een keuzemoment in hun loopbaan. Blijf je bij een accountantskantoor als openbaar accountant of ga je het bedrijfsleven in en word je accountant in business? Ook Iris heeft zichzelf afgevraagd: en nu?

“Je komt op een gegeven moment wel op zo’n kruispunt, waarbij je denkt: ik heb nu de RA-titel, ga ik linksaf of rechtsaf? Maar ik heb bij Moore MKW mooie kansen en mogelijkheden gekregen om mezelf te blijven ontwikkelen.”

Vorig jaar is ze gestart met het promotietraject tot manager, en geeft ze zelf les aan Nyenrode. Ook heeft ze ervoor gekozen dat ze naast haar werkzaamheden in de auditpraktijk haar kennis wil verdiepen en verbreden bij de collega’s van Corporate finance op het gebied van Due Dilligence.

“Ik heb als basis een mooi auditportfolio, met daarnaast af en toe werkzaamheden vanuit Corporate finance, aangevuld met lesgeven op Nyenrode. Voor mij is dat een combinatie geworden, waardoor ik mijzelf in de toekomst zeker zie blijven werken in de accountancy. Mijn ideale baan!”

Accountancy is een breed en divers vak met veel kansen

Iris ziet collega’s en studiegenoten die voor dezelfde vraag komen te staan. Verdergaan als openbaar accountant of het bedrijfsleven in?

“We zijn niet allemaal dezelfde registeraccountants die hetzelfde leuk vinden als we afstuderen. Maar het vak is tegenwoordig zo divers en zo breed, dat ik ervan overtuigd ben dat voor iedere registeraccount wel een toekomst ligt in de audit.

Dit kan bijvoorbeeld in de richting van duurzaamheid zijn, en voor de ander zit de uitdaging misschien meer op het managen van de afdeling, of misschien een combinatie van compliance & vaktechniek. Ik ben ervan overtuigd dat je voor jezelf na moet gaan: waar word ik blij van? En vervolgens hier ook open het gesprek over moet voeren.”

Iris Haafkes - Audit - Enschede

Balans werk en privé: tijd voor nieuwe dingen

Nu de studie tot registeraccountant is afgerond is er voor Iris ook weer tijd en ruimte voor nieuwe dingen. Ze woont buitenaf en is begonnen aan een jachtopleiding.

“Ik heb in het najaar de eerste drie examens afgerond. In het voorjaar heb ik mijn laatste praktijkexamen. Toen ik nog bezig was met mijn RA-opleiding heb ik er bewust voor gekozen dit niet tegelijkertijd te doen. Na het afronden van mijn opleiding heb ik mij meteen ingeschreven.”

Als natuurliefhebber steekt Iris veel op van de cursus en gaat ze alvast regelmatig met haar jachthond het veld in. “Op dit moment ervaar ik een goede werk-privébalans, maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het soms wel een uitdaging kan zijn. Je moet daar echt zelf invulling aan geven”, volgens Iris.

Flexibiliteit en oog houden voor elkaar

Iris ervaart Moore MKW als een werkgever waarbij je flexibel kunt omgaan met je agenda en waar mensen oog hebben voor elkaar en elkaars situatie. In haar studietijd kon ze regelmatig terugvallen op collega’s die ‘in hetzelfde schuitje zaten’ en spraken ze regelmatig af om samen voor te bereiden op schriftelijke tentamens of een mondeling examen te oefenen.

“Ik heb nu ook collega’s in dezelfde positie, soms ook met jonge kinderen. Je merkt dat er flexibiliteit genoeg is bij Moore MKW om je eigen baan in te richten.”

Blog Iris

Eigen verantwoordelijkheid

Nu ze zelf manager audit is, coacht ze collega’s niet alleen op vakinhoud maar ook op soft skills. “Hoe pak je het aan als je voor het eerst dossierverantwoordelijk bent? Hoe manage je dat? Iedereen die bij ons binnenkomt als assistent accountant krijgt een mentor toegewezen”, vertelt Iris. “Maar eigenlijk zie je dat iedereen elkaars mentor is op de afdeling.”

Daarnaast is er in het team periodiek overleg waarbij er gekeken wordt naar wat iedereen op zijn of haar bordje heeft liggen. “We vragen elkaar dan: lukt het? Moeten we in de planning iets van je overnemen? Maar uiteindelijk sturen we ook wel erg op eigen verantwoordelijkheid.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Iris jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

027 L6614 bewerkt
Iris Kleissen-Haafkes RA

Manager audit

+31 (0)53 8504 921

Deel dit artikel