Carrière maken in de accountancy: zo houden wij de balans

Piekmomenten en deadlines horen erbij als je werkt in de accountancy. Maar het beeld van structureel overwerken, continu stress en lange werkdagen herkennen collega’s Rick Ikink, Lars Leeman en Anja Adolfs-Heller beslist niet. “Als er structureel overgewerkt moet worden, is er structureel iets niet goed in de organisatie.” In gesprek met drie collega’s over pieken in de accountancy, de liefde voor het vak en de balans tussen werk en privé.

Carriere maken in accountancy balans werkenbij moore mkw

Pieken in de audit: vooruitkijken en daarop acteren

Wie kiest voor een baan in de accountancy ontkomt er niet aan: de seizoenspieken. Directeur audit Rick Ikink werkt al meer dan 25 jaar voor Moore MKW (voorheen KroeseWevers) en hij kan niet ontkennen dat er in de auditpraktijk wordt overgewerkt in het voorjaar.

“De jaarrekeningen moeten opgemaakt en gecontroleerd worden en de informatie moet op tijd naar aandeelhouders die erom vragen. Maar het leuke is: de extra uren die collega’s in het voorjaar maken, kunnen ze in de zomer opnemen.”

Rick probeert ook zo veel mogelijk te voorkomen dat de werkdruk oploopt binnen zijn team. “Je kunt nooit alles helemaal voorzien of voorkomen, maar we coachen wel echt op het maximaal effectief met je tijd omgaan.”

Het leuke is: de extra uren die collega’s in het voorjaar maken, kunnen ze in de zomer opnemen.

Rick Ikink MSc RA

Rick Ikink
Directeur audit

Het belang van een goede werkplanning

Lars Leeman werkt 32 uur per week op ons kantoor in Groningen. De vrijdagen besteedt hij aan het afronden van zijn studie hbo Finance & Control aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daarna wil hij graag de AA-kant op, de samenstelpraktijk spreekt hem aan.

“Wat betreft mijn werk-privébalans: ik zorg ervoor dat ik mijn werk goed plan, dan kom je privé ook niet in de knel. Dat werkt voor mij goed. Het managen van mijn planning begint al op maandagochtend wanneer ik met een collega de hele week doorneem en mijn te verwachten werk voorbespreek.”

Op de vraag of hij bij Moore MKW weleens te maken krijgt met overwerken, zegt Lars: “Natuurlijk moet ik weleens langer werken, bijvoorbeeld in de periodes dat de btw-aangiftes er weer aankomen. Maar dat weet je en daar houd ik privé ook rekening mee. Privé breng ik graag mijn tijd door met mijn vriendin, vrienden en familie, en ik houd van voetbal. Het leuke van mijn werk is het contact met de klanten en mijn collega’s. En natuurlijk het vakinhoudelijke aspect.”

Ik merk dat Moore MKW mij ondersteunt in het bewaken van mijn werk-privébalans en op opleidingvlak. Dat is fijn.

Lars Leeman

Lars Leeman
Assistent accountant accountancy

Pieken in de fiscale praktijk: zelf bepalen waar en wanneer je werkt

Aangifteadviseur Anja Adolfs-Heller zit inmiddels al bijna 36 jaar in het vak. Deadlines van de Belastingdienst zorgen op haar afdeling voor extra drukte.

“Hoe je omgaat met die druk ligt ook een beetje aan wie je bent als persoon. Ik houd er zelf niet van om de druk op het allerlaatste moment te voelen, dus ik neem de laptop dan mee naar huis om ’s avonds ook nog wat extra werk te doen.

Bij Moore MKW hanteren we een hybride werkbeleid waardoor je veel vrijheid krijgt. Dat betekent ook dat mensen niet altijd weten hoe druk je bent, dus bij die vrijheid hoort dan ook de verantwoordelijkheid dat je zelf aan de bel trekt als er teveel werk(druk) ligt.”

Van structureel overwerk zoals je wel eens hoort en leest over werken in de adviesbranche is volgens Anja bij Moore MKW geen sprake. “Ik zeg altijd: als er structureel overgewerkt moet worden, dan is er structureel iets niet goed in de organisatie.”

Toen mijn kinderen klein waren, werkte ik van 8 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s middags. Moore MKW heeft daar altijd in meebewogen.

Anja Adolfs-Heller

Anja Adolfs-Heller
Aangifteadviseur

Balans tussen werk en privé als je parttime werkt

Voor Anja is het bewaken van de balans tussen werk en privé een extra uitdaging omdat ze parttime werkt. “Ik werk nu 28 uur per week en dat kan best lastig zijn als je zoals ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een behoorlijke klantenportefeuille hebt.

Maar ik heb het altijd goed kunnen combineren. Toen mijn kinderen klein waren, werkte ik van 8 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s middags. Toen ze groter werden, ging ik weer hele dagen werken. Moore MKW heeft daar altijd in meebewogen. Als je werkgever flexibel is, ben je zelf ook bereid om flexibel te zijn.”

De valkuil is dat je als parttimer toch allerlei dingen oppakt op je vrije dagen. “Ik neem echt de telefoon wel op als een klant belt, maar de mail op mijn telefoon lees ik niet meer in mijn vrije tijd. Daar werd ik zo onrustig van.” Wat ze wel met veel plezier doet in haar vrije tijd is vakstudie. “Uitspraken en wetswijzingen bijhouden doe ik niet onder werktijd, daar scroll ik ‘s avonds op de bank doorheen.’’

We werken hard, maar hebben ook oprecht aandacht voor de ontwikkeling van onze mensen.

Rick Ikink MSc RA

Rick Ikink
Directeur Audit

Accountancy: blijven studeren naast je werk

Werk, je privéleven en ook nog studeren. Ook dat hoort erbij in de wereld van de accountancy. Lars: "Ik merk dat Moore MKW mij ondersteunt in het bewaken van mijn werk-privébalans en op opleidingvlak. Die bewaking is fijn.”

Blijven leren en ontwikkelen geldt niet alleen voor de jongere collega’s. Het is een vast onderdeel van je werk in de accountancy, vertelt Rick Ikink. “Als je het vak niet intrinsiek leuk vindt, dan houd je het niet vol. Je moet altijd bij zijn, altijd blijven leren, dat ben je ook verplicht.”

Maar als het even niet kan, is daar ook ruimte voor. Anja: “Ik heb privé ook wel eens wat voor de kiezen gehad waardoor het even niet allemaal lukte zoals ik graag wilde, en dan kwam het ook wel goed. Veel is bespreekbaar.”

Uiteindelijk geldt: waar je je thuis voelt, daar werk je graag.

Anja Adolfs-Heller

Anja Adolfs-Heller
Aangifteadviseur

Tijd en ruimte geven voor wat je als mens belangrijk vindt

Dat het bij Moore MKW ondanks de hoge ambities en de piekseizoenen toch altijd gezellig en gemoedelijk voelt, komt volgens Rick door de cultuur. “We werken hard, maar hebben ook oprecht aandacht voor ‘de ontwikkeling’ van onze mensen.” Op lange termijn geloof ik er ook echt niet in dat je mensen alleen maar uren kunt laten maken, mensen moeten ook vrije tijd hebben.”

Daarom hebben junioren binnen de audit hun eigen mentor. “Iemand die vraagt: hoe gaat het met je, kom je er door, heb je er nog lol in? Dat is belangrijk, want in de audit werk je in wisselende teams.” Ook zijn er bij Moore MKW uitjes en is er tijd en ruimte voor collega’s om te doen wat ze leuk vinden.

Volgens Anja bepaalt de cultuur uiteindelijk dat mensen hier zo graag werken. “Het voelt allemaal vertrouwd, de lijntjes zijn kort, het is gemoedelijker en persoonlijker dan bij de grotere organisaties, spreekt ze uit ervaring. Uiteindelijk geldt: waar je je thuis voelt, daar werk je graag.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Rick, Anja en Lars jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Rick Ikink MSc RA
Rick Ikink RA

Directeur audit

+31 (0)53 8504 991

Anja Adolfs-Heller
Anja Adolfs-Heller

Senior medewerker tax compliance

+31 (0)591 657 802

Lars Leeman
Lars Leeman

Junior assistent accountant accountancy

+31 (0)50 3059 055

Deel dit artikel