Dit is waarom het accountantsberoep altijd zal blijven bestaan

In deze blog deelt Erik zijn bevindingen over het veranderende accountantsberoep en waarom het blijft bestaan. “We hebben inmiddels allemaal wel de lijstjes met uitstervende beroepen voorbij zien komen op LinkedIn. Niet bepaald iets waar je als accountant vrolijk van wordt, want deze lijstjes worden bijna altijd aangevoerd door onze mooie beroepsgroep. Als accountant, actief in de mkb accountancy, geef ik graag mijn visie hierop. Daarnaast roep ik jullie op om net als ik volop te genieten van het heden en ook van de mooie toekomst die ons vak heeft.”

Accountantsberoep blog

Digitalisering vriend of vijand?

"Toen ik in 2003 bij Moore MKW (voorheen Moore MTH) begon, maakten we net gebruik van een rapportgenerator, waardoor rapporten sneller opgesteld konden worden. Maar als het ging om dossiervorming voerden ordners vol met papier nog steeds de boventoon.

Ook de digitale handtekening was nog nergens te bekennen. Veel correspondentie ging nog met de postbode mee in de hoop dat het aan zou komen bij onze klant of andere betrokkenen. Vroeger was alles beter..., of toch niet?

Inmiddels leven we in het nu, zijn dossiers gedigitaliseerd, teken ik niks meer 'nat' en communicatie vindt onder andere plaats via onze portal. Een erg mooie ontwikkeling als je het mij vraagt, waar wij als accountants uitstekend mee om zijn gegaan.

Bovendien geeft de klant aan tevreden te zijn met deze werkwijze en zijn collega’s tevredener dan ooit. Digitalisering maakt het leven namelijk makkelijker."

Wij zijn de toekomst!

"Ons beroep drijft op een aantal pijlers waarvan ik, kijkend naar het verleden, durf te stellen dat ze ons beroep toekomstbestendig maken. Twee van die pijlers zijn vertrouwen en toegevoegde waarde. Het is de rol van de accountant om, onder andere, van maatschappelijke waarde te zijn (lees: vertrouwen).

Zolang dat vertrouwen er is blijven wij bestaan. Tot slot blijkt uit het verleden dat wij prima standhouden in een omgeving die verandert (lees: automatiseert). Juist dát is onze kracht. Nog nooit is het advieswerk rondom de slimme inrichting van de administratie van de klant zo hoog geweest.

Zo was in 2003 niemand bezig met scan- en herkenoplossingen en is nu nog praktisch niemand bezig met blockchain. Voor alles is een tijd in dit mooie beroep."

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Erik jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Erik Duijst 1
Erik Duijst

Partner accountancy AA

+31 (0)88 2021 405

Deel dit artikel