De stap van zorg naar accountancy
“Na de middelbare school ben ik fysiotherapie gaan doen. Rond mijn 20e besloot ik de zorg in te gaan en volgde ik in het ziekenhuis de opleiding tot anesthesiemedewerker”, begint Lisan. “Ik werkte er 6,5 jaar met veel plezier, maar mede door de onregelmatige werktijden ging ik tijdens de coronapandemie twijfelen.”
“Om erachter te komen wat ik dan wél graag wilde, ben ik gaan rondkijken en sparren met de mensen om me heen. Ik had veel vrienden in de financiële wereld en die cijfertjes trokken me wel. Met een cursus boekhouden ben ik me verder gaan verdiepen en dat beviel me goed. Via via kwam ik vervolgens in contact met een registeraccountant en besloot ik dat dit mijn nieuwe carrière weleens zou kunnen worden.”
Kennismaking met de financiële wereld
Over haar kennismaking met de financiële sector vertelt Lisan: “In april 2021 begon ik via Calco (IT en Finance traineeships) aan een financieel traineeship. Zij boden een halfjarige opleiding en hielpen me daarna aan een baan in de financiële wereld.
Zo kwam ik bij de Group Companies van de Rabobank terecht. Daar werden veel jaarrekeningen van deelnemers van de Rabobank in orde gemaakt. Na bijna twee jaar merkte ik dat het werk niet helemaal bij me paste, ik deed elke maand dezelfde handelingen. Dit leidde tot mijn beslissing om verder te kijken naar andere mogelijkheden binnen de financiële sector.”
Bewuste keuze voor audit
“Intussen was ik zelf begonnen met Moderne Bedrijfsadministratie, een cursus van een jaar die bestond uit de onderdelen Bedrijfsadministratie, Belastingwetgeving, Financiering en Kostencalculatie. Superinteressant”, legt Lisan uit.
“In die periode merkte ik dat ik meer de controlekant op wilde. Uiteindelijk ben ik weer gaan sparren, met onder meer mijn man die registeraccountant is. Want wat wilde ik precies? Na mijn afweging tussen de AA- en RA-kant, koos ik na gesprekken met Moore MKW Doetinchem, die inmiddels op mijn pad was gekomen, voor RA.”
Lisan vervolgt: “In 2023 koos ik er uiteindelijk voor om de sprong in het diepe te wagen en een heel nieuw traject in te gaan. Ik doe nu een schakeltraject bij Nyenrode voor de RA-opleiding. Daarna volgen nog de pre-master-, master- en post-master- en ten slotte de praktijkopleiding. Ik heb hiermee dus echt bewust gekozen voor een carrière in de audit. Dat voelt erg goed!”
Ondersteuning, openheid en toekomstperspectief
“Bij Moore MKW spreekt me vooral de nadruk op privéontwikkeling aan. Alexander Derksen, directeur vestiging Doetinchem, en Julia Stegink van HR stonden tijdens het kennismakingsgesprek duidelijk open voor mogelijke privéwensen zoals gezinsuitbreiding. Daar wordt flexibel mee omgegaan”, gaat ze verder.
“Ook waardeer ik de open en eerlijke cultuur, waarbij je gemakkelijk partners kunt benaderen voor hulp. Daarnaast is de diversiteit aan klanten, vooral in het mkb, voor mijn opleidingstraject essentieel.”
“Moore MKW stimuleert echt mijn doorgroeimogelijkheden, ondanks het lange traject van zeven, acht jaar. Het vertrouwen dat ze in mij hebben en hun bereidheid om mij te begeleiden en ondersteunen, is heel fijn om te ervaren”, vertelt Lisan enthousiast.
Extra levenservaring
“Alexander en Julia vonden het een sterk punt dat mijn soft skills ten opzichte van de gemiddelde junior al wat verder ontwikkeld zijn. Dus dat ik wat later in mijn loopbaan met deze opleiding ben begonnen, is geen probleem.
Ik heb natuurlijk heel bewust voor een financiële functie gekozen, ondanks een vaste baan en die veilige bubbel. Ik gaf best veel op, maar ben uit mijn comfortzone gegaan en heb de sprong gewaagd om een finance traineeship te gaan doen.”
De veelzijdigheid van accountancy
Lisan: “In de accountancy geniet ik van de variatie. Tijdens eindejaarscontroles zit ik soms weken bij klanten, waar ik hun passie voor hun werk zie. Het analyseren van cijfers en het oplossen van puzzels geeft me voldoening, net als het persoonlijke contact met klanten en het leren kennen van de bedrijven.
Dat miste ik bij mijn vorige baan bij de Rabobank, waar ik voornamelijk met alleen collega’s werkte. Nu heb ik zowel collega’s als klanten om mee te praten en informatie te delen.”
Flexibiliteit en groeiperspectieven
“In ons team heerst een grote flexibiliteit”, legt Lisan uit. “Als ik eerder weg moet, kan ik dat met mijn controleleider bespreken en mijn werktijden aanpassen. Dit helpt om een goede balans tussen werk, studie en privé te houden. Opvang- en ophaaltijden om je kind weg te brengen of op te halen zijn bijvoorbeeld bespreekbaar, wat ik erg prettig vind.
Mijn langetermijndoel is om door te groeien in mijn opleiding, van junior assistent naar senior assistent en uiteindelijk controleleider. Dat is zo’n beetje mijn tienjarenplan”, zegt ze lachend.
Het is beter spijt te hebben van wat je wél dan niet hebt gedaan
“Het loslaten van het vertrouwde kan een uitdaging zijn, maar het is een essentiële stap naar groei en mijn werkgeluk. Besluiten nemen over verandering kost tijd en durf, maar uiteindelijk is het beter spijt te hebben van de dingen die je hebt gedaan dan van de kansen die je hebt laten liggen”, vindt Lisan.
Ga ervoor en durf de stap te nemen
“Het draait uiteindelijk om geluk in het leven, dat vond ik niet meer in de zorg. Moore MKW is een fijne toevoeging die de balans heel belangrijk vindt. Alexander en Julia hebben me ook altijd gezegd: ‘Mocht je eindelijk denken: het wordt toch te ingewikkeld, dan kunnen we altijd kijken of er binnen Moore MKW iets anders wél bij je past.’ Dat heeft me echt over de streep geholpen om het daadwerkelijk te gaan doen.”
Tot slot zegt Lisan: “Ik wil anderen die in hetzelfde schuitje zitten graag meegeven: durf de stap te nemen. Weet dat je bij Moore MKW in een warm bad terechtkomt en dat er mensen zijn die je altijd willen helpen. Als iets spannend is, betekent het niet dat iets niet leuk kan zijn. En: als je iets écht wil, kun je het vaak wel bereiken.”
Jouw interesse gewekt?
Heeft het verhaal van Lisan jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit!