In balans met Bart: hoe deel jij je werk en privéleven in?

Werk-privé balans, het is zo'n magisch woord. Volgens Bart Velner is die balans en de manier waarop mensen daar invulling aan geven voor iedereen anders. Voor Bart zelf is de woensdagavond zo'n typisch moment in de week waarin hij ervaart dat er meer in het leven is dan werk. Bij RKSV NEO, de grootste voetbalclub in zijn woonplaats Borne, zet hij zich in als voetbaltrainer voor inmiddels 45 sporters met een beperking. "Lang geleden heb ik mijn voetbaldiploma's gehaald. Ik kan tot op het hoogste jeugdniveau training geven. Onze kinderen gingen vanaf 2005 spelen bij NEO en eind 2010 kreeg ik te horen dat ze bij NEO iets wilden met G-voetbal. Toen ik dat hoorde zei ik meteen: als we G-voetbal gaan opzetten, word ik de trainer".
In balans met bart werk prive werkenbij moore mkw

Plezier als uitgangspunt

Het is 2012 als Bart begint als voetbaltrainer voor vier kinderen met een beperking. De basis toen en nu is volgens hem simpel en nog steeds hetzelfde. “Het draait maar om één ding: plezier. We maken hier nooit een negatief kritische opmerking. Zelfs als iemand een eigen doelpunt maakt zeg je: dat is een hele mooie goal, maar de volgende keer mag je ook in het andere doel schieten.”

Inmiddels is de trainingsavond met vier kinderen uitgegroeid tot 45 sporters tussen de 12 en 35 jaar die op woensdagavond naar NEO komen. “Die 45 spelers train je natuurlijk niet in je eentje, we hebben inmiddels een heel trainerskorps.”

Het leuke is volgens Bart dat de jongens en meisjes van het eerste uur nu ook een rol spelen bij de begeleiding van de sporters. “Eén van de jongens heeft een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Bij zijn werkgever mag hij alleen de post rondbrengen, bij ons is hij verantwoordelijk voor het coördineren van de warming-up.

Leerschool voor het leven en loopbaan

Het zijn voorbeelden waar hij niet alleen ontzettend veel voldoening uit haalt, maar ook als mens en professional veel van leert. “Wat er zo mooi aan is, is dat mensen hier op het veld zichzelf mogen zijn, dat ze zichzelf mogen ontwikkelen, ieder op een manier die bij hem of haar past.

Zo proberen we het bij Moore MKW ook te doen. We scheppen kaders, zodat je je daarbinnen vervolgens kunt ontwikkelen op jouw manier.” Het training mogen geven aan sporters met een beperking is voor Bart een belangrijke vrijetijdsinvulling.

“Het enthousiasme en de directheid van de spelers en speelsters geven mij enorm veel energie. Zij zijn echt mijn wekelijkse spiegel. Als je niet duidelijk en eerlijk bent, geen structuur geeft en geen regelmaat hebt, zo is mijn ervaring, gebeurt er van alles, maar ontstaat er vooral chaos.

En uiteindelijk is niemand daar bij gebaat. Deze wekelijkse spiegel gebruik ik ook in mijn dagelijkse werk.”

Bart en jongetje min

Rust en veilige omgeving

Bart benadrukt dat hij er maar anderhalf uur per week staat. “Dat is niet vergelijkbaar met de zorg die anderen bieden. Ik heb ontzettend veel respect voor ouders en verzorgers die dag in dag uit de zorg hebben voor de mensen uit mijn teams bij NEO.

Maar ik vind het fijn om iets te kunnen doen voor deze groep mensen. Ik geef een stukje levenservaring en rust en hoop ze een veilige omgeving te bieden.

Wat ik ervoor terugkrijg kan ik eigenlijk direct in de praktijk brengen bij Moore MKW. Want de manier waarop ik de teams bij NEO begeleid en sturing geef is exact dezelfde manier waarop ik bij de Werkgeversdesk en HR mijn werk verricht. Ik probeer duidelijkheid, rust en structuur aan te brengen en mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven.

Balans in het leven

Voor Bart geeft de woensdag altijd energie. Ook als de regen met bakken uit de lucht komt, staat hij er. “Ik probeer mijn leven zodanig in te vullen dat ik de energie die ik krijg op mijn werk meeneem naar NEO en andersom.

Met de combinatie tussen mijn vaste baan bij Moore MKW en mijn vrijwilligerswerk bij NEO zorg ik voor balans én een wisselwerking tussen werk en privé.”

Bart min

Talenten coachen op basis van plezier en passie

Uiteindelijk zijn er vooral ook heel veel overeenkomsten tussen zijn werk bij Moore MKW en zijn vrijwilligerswerk. “De meeste sportclubs noemen gehandicaptenvoetbal overigens G-voetbal, wij noemen het bij NEO passend voetbal.

Passend voetbal is volledig gebaseerd op wat een speler of speelster wél kan. Wat zijn haar of zijn talenten? Door daar positief op te coachen, levert dat enorme resultaten op, waarbij plezier en passie de uitgangspunten zijn. In een ontspannen sfeer bezig zijn met elkaar, waarbij iedereen elkaar respecteert op basis van wat iedereen kan. Dat is iedere woensdag weer gaaf om mee te mogen maken.”

Het belang van vitaliteit en balans

Voor Bart is die woensdagavond een moment van ontspanning. Maar hij realiseert zich als geen ander dat de manier waarop iemand balans vindt tussen werk en privé iets heel persoonlijks en individueels is. “Ik kan niet voor iemand anders invullen wat balans geeft.” Betuttelen, daar is hij niet van.

“Ik vind niet dat mensen moeten wandelen, moeten sporten of moeten fietsen van hun werkgever, je moet helemaal niks. Maar we vinden het bij Moore MKW wel heel belangrijk dat we aandacht hebben voor vitaliteit en dat willen we als werkgever ook faciliteren.

We hebben een sportwebshop, een thuiswerkwebshop en we organiseren regelmatig sportieve uitjes. We hebben namelijk geen machines die het werk kunnen doen voor Moore MKW, bij ons draait alles om mensen.

En vitale mensen zijn voor ons niet alleen gezonde mensen, maar vooral mensen die lekker in hun vel zitten, die zich kunnen ontwikkelen en ontplooien, plezier hebben en dat ook uitstralen.”

Groepsfoto min

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Bart jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Bart Velner
Bart Velner

Directeur personeels- en salarisadvies

+31 (0)53 3034 331

Deel dit artikel