Assistent accountant samenstel

Ben jij op zoek naar een baan als assistent account samenstel? Of oriënteer jij je op functies en vacatures in de accountancy? Op deze pagina vertellen we je wat de functie van assistent accountant in de samenstelpraktijk inhoudt. Je leest wat je doet in de dagelijkse praktijk als assistent accountant in de samenstel. Ook vertellen we je meer over het vakgebied samenstel en jouw takenpakket en verantwoordelijkheden als junior of senior assistent accountant samenstel.

Werken in de samenstelpraktijk

Binnen de accountancy heb je de samenstelpraktijk en de auditpraktijk. Binnen samenstel vind je veelal de AA-accountant. Deze (assistent) accountant samenstel is dé sparringpartner en adviseur van ondernemers in alle fases van hun ondernemerschap.

Je adviseert in de samenstel over uiteenlopende ondernemersvraagstukken zodat ondernemers op basis van de cijfers en jouw kennis en expertise goede bedrijfsbeslissingen kunnen nemen. Als assistent accountant samenstel kun je op verschillende niveaus instappen: van junior (beginnend) assistent accountant tot senior (gevorderd) assistent accountant samenstel.

In al die rollen ga je je bezighouden met werkzaamheden in de samenstelpraktijk. Naarmate je doorgroeit nemen je verantwoordelijkheden toe.

Sam Accountancy

Jouw functie als assistent accountant samenstel

Als assistent accountant samenstel ervaar je direct hoe uiteenlopend en divers je werk kan zijn. Je assisteert als beginnend assistent accountant de senior assistent accountant samenstel of de AA accountant en relatiebeheerder.

In je functie ga je je onder andere bezighouden met het samenstellen van de jaarcijfers: hoe heeft de onderneming gepresteerd? Wat zijn de resultaten, wat moet er worden afgedragen aan belastingen?

Maar je gaat vooral ook aan de slag met tussentijdse cijfers. Het digitaliseren en automatiseren van administraties en bedrijfsprocessen speelt hierin een belangrijke rol. In je functie als assistent accountant samenstel help je de ondernemer om snel inzicht te bieden in hoe hij er financieel voorstaat en of bepaalde financiële keuzes verstandig zijn of niet.

Kim Accountancy 2

Jouw takenpakket en verantwoordelijkheden als assistent accountant samenstel

Ben je beginnend assistent accountant samenstel, dan zijn je taken afgestemd op je ervaring en kennis. Zeker als je net begint krijg je veel begeleiding van andere assistent accountants in de samenstel die meer ervaring hebben dan jij. Als jij doorgroeit, coach je de startende assistent accountants vervolgens weer op jouw beurt. Zo leer je veel van elkaar en blijf je jezelf ontwikkelen.

Afhankelijk van je functie en ervaring ga je als assistent accountant samenstel bezighouden met verschillende werkzaamheden in de samenstelpraktijk, zoals:

  • Het meewerken aan het samenstellen van de jaarrekeningen en het opstellen van tussentijdse rapportages voor onze klanten.
  • Het inrichten en optimaliseren van de online administraties, zodat de ondernemer sneller en beter inzicht krijgt in de financiële stand van zaken. Maar ook in de efficiëntie van bepaalde interne processen en de bedrijfsvoering.
  • Het voorbereiden van fiscale aangiften voor ondernemers, van vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting tot omzetbelastingen.
  • Het adviseren van klanten over vragen die ze hebben en het onderhouden van contact over lopende processen of vraagstukken.
  • Naarmate je doorgroeit tot de rol van accountant (AA) ben je de eindverantwoordelijke en het aanspreekpunt, de sparringpartner en de vertrouwenspersoon van de ondernemer.

De opleiding tot assistent accountant samenstel

In de vacatures voor assistent accountant samenstel staat vaak minimaal een hbo-opleiding Accountancy of Bedrijfseconomie/Finance & Control als opleidingseis vermeld. Ook met een universitaire opleiding zoals (Technische) Bedrijfskunde of Business Administration kun je solliciteren op een vacature voor een assistent accountant samenstel.

Heb je net een wat andere opleidingsrichting maar ben je gemotiveerd en enthousiast over een toekomst in de accountancy? Neem dan zeker de moeite om een gesprek te voeren met één van onze recruiters. Want als Moore MKW investeren we veel in nieuwe collega’s, zo bieden wij je bijvoorbeeld de ruimte om de opleiding tot AA-accountant te volgen.

Vragen over werken bij Moore MKW?

Vind een recruiter bij jou in de buurt

Genevieve van der Graaf
Geneviève van der Graaf

Recruiter

+31 (0)88 2021 363

Jette Siemerink
Jette Siemerink

Recruiter

+31 (0)53 3034 334