De ambitie van Judith, salarisadviseur

Hoe is het om als salarisadviseur bij Moore MKW te werken? Judith Nijhuis (26) uit Wierden studeerde Bedrijfskunde en werkt sinds april 2018 als salarisadviseur op onze afdeling Personeels- en Salarisadvies. Als salarisadviseur werkt ze aan uiteenlopende vraagstukken die met salaris en beloningen te maken hebben. “Het werk is heel divers, van eenvoudige vragen over een invoer van een salariswijziging tot ingewikkelde vraagstukken die te maken hebben met nieuwe wetgeving.”
De ambitie van Judith

De functie van Judith

Judith: “Ik werk voor kleine bedrijven die maar één werknemer in dienst hebben, maar ook voor grote bedrijven met 300 werknemers. Soms krijg ik eenvoudige vragen, bijvoorbeeld of ik een pro forma loonstrook wil uitdraaien. Maar ik ben ook bezig met ingewikkelde vraagstukken, zoals de consequenties van de WAB, de Wet arbeidsmarkt in Balans.

Dat is nieuwe wetgeving waarvan wij de gevolgen op het huidige personeelsbestand van werkgevers uit moeten kunnen leggen. Omdat de wetgeving voor iedereen nieuw is, is het voor ons belangrijk dat we ons dit zo snel mogelijk eigen maken en klanten informeren hoe één en ander in de praktijk uitpakt en wat de consequenties zijn voor de verloning.

We hebben hier bij Moore MKW ook personeelsadviseurs en arbeidsjuristen, die schakel je in als je heel specialistische of specifieke vragen hebt. Als salarisadviseur moet je in de basis wel kennis van zaken hebben om te weten waar je die specialisten voor moet inschakelen.

Maar ook om te begrijpen welke consequenties jouw acties hebben op het grotere plaatje. In mijn functie houd ik me onder andere bezig met het verwerken van salarisgegevens, maar daarbij ook met de onderlinge samenhang tussen het arbeidsrecht, de loonheffingen en de sociale zekerheid.

Als een werkgever tegen mij als salarisadviseur zegt dat ik salaris moet inhouden bij een werknemer omdat deze een boete heeft gekregen, dan stel ik mezelf allereerst de vraag of dit wettelijk überhaupt is toegestaan en of de werknemer voldoende verdient om het te kunnen inhouden op het salaris. Dat soort wet-gerelateerde vragen overdenk je als salarisadviseur ook met betrekking tot overuren.

Mag je als werknemer de overuren die je maakt zomaar opnemen in tijd? Of moeten de overuren worden uitbetaald? Is er een cao van toepassing en wat zegt deze hier dan over? Bij alles waarvan de werkgever aangeeft dat we het moeten doorvoeren in de salarisadministratie checken we of het in overeenstemming is met de huidige wet- en regelgeving.”

Waarom heb je voor Moore MKW gekozen?

Judith: “Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd in Nijmegen. Na mijn studie wilde ik graag aan het werk, maar ik had echt geen flauw idee wat ik precies wilde doen. Ik weet nog dat ik solliciteerde op een functie waarbij het voornamelijk draaide om technische bedrijfskunde. Toen me een aanbod werd gedaan besefte ik dat ik dit niet wilde, ik wilde iets sociaals doen op een plek waar ik me goed voelde bij een bedrijf dat aan mijn voorwaarden voldeed.

Ik heb toen een lijstje opgesteld met dingen die ik belangrijk vind om in mijn werkomgeving te hebben. Bij toeval zag ik toen de vacature voor salarisadviseur bij Moore MKW (voorheen KroeseWevers) en ik heb gebeld en ben mijn wensenlijstje afgegaan: hoe is de verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en wat is de gemiddelde leeftijd? Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden binnen Moore MKW?

Hoe is de cultuur qua mensen? Ik kom uit Wierden en wilde van Nijmegen weer terugverhuizen naar Twente. Moore MKW paste bij mij. Al bij het voorstelrondje dacht ik: fijne mensen om mee te praten. Je hoeft natuurlijk niet elkaars beste vrienden te worden of zijn, maar het is wel fijn als de omgang met collega’s makkelijk is.”

De ambitie van Judith

Judith: “Met mijn studie was het niet voor de hand liggend om salarisadviseur te worden. Ik wist ook helemaal niets van salarisadministratie: dit was mijn eerste baan en toen ik er twee jaar geleden aan begon leek me dit een hele goede basis om door te groeien naar een baan als personeels- of HR-adviseur.

Het was sociaal, met mensen, precies wat ik zocht. Nu ik twee jaar in deze functie zit, heb ik mijn ambitie bijgesteld. Ik wil nu heel graag doorgroeien tot salarisadviseur. Je leert pas echt wat een baan inhoudt als je in die functie aan het werk bent. Door het doen van dit werk heb ik ervaren hoe interessant en divers het is.

Ik vind het heerlijk als ik een vraag krijg van een klant waarbij ik door de theorie heen moet spitten om te kijken: wat is het antwoord? Waar moeten we nog meer rekening mee houden? Kunnen we dan nog wat extra’s geven? Iets uitpluizen en het dan in duidelijke en begrijpelijke taal formuleren in een advies waar de klant ook echt iets mee kan: daar haal ik voldoening uit.

Als salarisadviseur kan ik meer opschuiven naar de advieskant en kan ik alle kennis en ervaring gebruiken die ik heb opgedaan als salarisadviseur. Ik loop nu al één keer in de twee weken mee met mijn leidinggevende die personeelsadviseur is, zodat ik ervaring kan opdoen met het behandelen van adviesvragen. Het is de bedoeling dat we dit nog verder uitbouwen.”

136 B4931

Hoe zijn de ontwikkelingsmogelijkheden bij Moore MKW?

Judith: “Tijdens mijn sollicitatiegesprekken twee jaar geleden zei Moore MKW het belangrijk te vinden dat werknemers zich kunnen ontwikkelen en ik merk ook dat ze daar in de praktijk tijd en ruimte voor maken. Zo krijg ik de mogelijkheid om me te ontwikkelen als adviseur.

Daarnaast wordt mij nu de mogelijkheid geboden om samen met een aantal collega’s een opleiding te volgen. Naast mijn werk en de opleiding vind ik het belangrijk om leuke dingen te doen. Ik heb een relatie en ik vind het gezellig om tijd door te brengen met mijn vriendinnen.

Gelukkig is de balans tussen werk en privé goed bij Moore MKW en kun je ook heel goed aangeven dat iets te veel wordt of niet lukt.”

De tip van Judith

Judith: “Als je net bent afgestudeerd is de kans groot dat je niet precies weet wat je wilt doen. Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd en had echt geen idee wat ik wilde. Maar als je toch moet kiezen, kijk dan niet alleen naar een functie, maar ook naar andere dingen die belangrijk voor je zijn.

Bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur, de ontwikkelingsmogelijkheden, je toekomstige collega’s, de verhouding tussen mannen en vrouwen, leeftijdsopbouw en vestigingsplaats.

Wat vind jij belangrijk in je werk? Probeer erachter te komen of de baan daaraan voldoet. Ik denk dat het belangrijk is om naar je gevoel te luisteren. Ik wist helemaal niks over salarisadministratie toen ik aan deze baan begon en misschien is dat ook wel het risico dat je moet nemen, je moet openstaan voor dit soort kansen.

Want uiteindelijk ben ik ergens terecht gekomen waar ik nooit over na had gedacht, maar wat goed bij me past.”

Jouw interesse gewekt?

Heeft het verhaal van Judith jouw interesse gewekt voor het werken bij Moore MKW? Bekijk snel onze vacatures en zie of er een geschikte vacature voor jou tussen zit.

Bekijk vacatures

Neem contact op

Contact

Judith Nijhuis
Judith Eijkelenkamp-Nijhuis

Salarisadviseur

+31 (0)53 3034 352

Deel dit artikel